Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για την απόπειρα ομάδας ατόμων στο Πολυτεχνείο να εμποδίσει την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μεταξύ άλλων ήταν και ο Νίκος Μανιός, στέλεχος του κόμματος με σημαντική αντιδικτατορική δράση, βασανισμούς, φυλακίσεις και εξορίες. Μάλισταο κ. Μανιός κατά το επεισόδιο τραυματίστηκε ελαφριά στο δεξί χέρι του.

Ads

Τελικά ο ίδιος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασαν στον χώρο και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο, ενώ τα άτομα που επιχείρησαν να τους σταματήσουν, (σύμφωνα με τις καταγγελίες ήταν μέλη της νεολαίας του ΝΑΡ) υποχώρησαν υπό αποδοκιμασίες. Σε δηλώσεις του στο debater, ο Νίκος Μανιός ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα προσπάθησαν να αθετίσουν το βασικό σύνθημα του Πολυτεχνείου που είναι η ελευθερία. Ορισμένοι που θεωρούν τους εαυτούς τους κομμουνιστές και επαναστάτες. Εγώ το λέω απερίφραστα. Αυτές οι νοοτροπίες είναι ο φασισμός του αύριο. Αλίμονο στους νέους αν καταλήξουν, ότι αυτοί θα αποφασίσουν ποιος θα μιλάει και ποιος δεν θα μιλάει. Δεν μπορείς να επικαλείσαι μια ιδιότητα που τη δίνεις στον εαυτό σου. Δίνω εγώ στον εαυτό μου μια ιδιότητα, ότι είμαι κομμουνιστής, άρα λέω αυτός δεν θα μιλάει, αυτός θα χαμογελάει και αυτός θα χορεύει. Αυτό είναι ο φασισμός».

Και προσθέτει: «Έγινε σήμερα μια προσπάθεια να απαγορευτεί η είσοδος στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποια λογική; Με πολιτικά κριτήρια; Ωραία τότε να μην έρχεται κανείς εδώ, να έρχονται μόνο αυτοί, να κάθονται τρεις κι ο κούκος μέχρι να τους φάνε οι κουκουβάγιες. Στο Πολυτεχνείο ζήσαμε σκηνές συγκινητικές. Τι να περιγράψεις από αυτό το φαινόμενο; Μια κοινωνική έκρηξη, που πρέπει να παρακαλάμε να έχουμε μία τέτοια κάθε πέντε χρόνια τουλάχιστον. Γιατί ο φασισμός καραδοκεί, τον βλέπουμε, βγαίνει με άλλο πρόσωπο και χτυπάει. Ποιους χτυπάει; Τους νέους, τους μαθητές, γιατί αυτούς φοβάται. Εμάς μας θεωρεί πεθαμένους».

Αργότερα και ενώ ήδη πορευόταν προς την αμερικανική πρεσβεία, ο Νίκος Μανιός δήλωσε στο  newsbeast.gr, ότι το πρωί πήγε στο Πολυτεχνείο ως γραμματέας του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974).

Ads

«Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι μια ομάδα 30 περίπου ατόμων, από δύο ομάδες της εξωκοινουβελευτικής αριστεράς, δεν επέτρεπαν στην πόρτα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει και να καταθέσει στεφάνι. Τα μέλη του συλλόγου αντιδράσαμε πολύ έντονα. Η ομάδα των 30 ατόμων άρχισε να μας σπρώχνει, επικράτησε ένας πανικός αλλά δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση να υποχωρήσουμε και να αφήσουμε να περάσει αυτός ο τραμπουκισμός. Τελικά η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το στεφάνι κανονικά. Τραυματίστηκα πολύ ελαφρά στο χέρι, είμαι καλά. Είμαι μέσα στην πορεία τώρα. Συνεχίζουμε».

Τζανακόπουλος: Ντροπή και όνειδος

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζει: «Αυτή η άθλια ανθυποομάδα της δήθεν επαναστατικής αριστεράς που τόλμησε να σηκώσει χέρι στο Νίκο Μανιό είναι ακριβώς η εξήγηση για το περιθώριο στο οποίο βρίσκεται ο «πόλος». Ντροπή και όνειδος για τους παλαιότερους που θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι τόσο ανιστόρητοι όσο τα φυντάνια τους. Υ.Γ. Για όσους δεν παρακολούθησαν πρόκειται για την νεολαία του ΝΑΡ. Πάντα για την «κομμουνιστική απελευθέρωση». Να τους χαίρονται».

Οργή και καταγγελία της επίθεσης

Το περιστατικό και οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου προκάλεσαν την κατακραυγή από χρήστες του Twitter.