Στη δημοσιότητα έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης το μανιφέστο του κινήματος για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης – DiEM 25. Τα αποκαλυπτήρια γίνονται μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσημη παρουσίαση του πανευρωπαϊκού κινήματος που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου. 

Ads

Στο εννέα σελίδων κείμενο παρουσιάζεται η πολιτική πρόταση του Democracy In Europe Movement 2025 (Πανευρωπαϊκό κίνημα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης), με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρώπη θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί», οι στόχοι και οι προτάσεις του κινήματος. 

«Παρά τις εκφράσεις αγωνίας τους για το μεταναστευτικό, την ανταγωνιστικότητα και την τρομοκρατία, μόνο μία απειλή τρομάζει το ευρωπαϊκό κατεστημένο: Η δημοκρατία!». Αυτή είναι η φράση με την οποία ξεκινά το κείμενο που ασκεί σκληρή κριτική στην ΕΕ. 

«Πίσω από την ευρωπαϊκή αποδόμηση κρύβεται μια απάτη: Κρίσιμες αποφάσεις που είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές και κοινωνικά μεροληπτικές μεταμφιέζονται ως «τεχνοκρατικές». Στόχος της μεταμφίεσης αυτής; Να στερηθούν οι Ευρωπαίοι το δικαίωμα του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στην πολιτική εξουσία, στο χρήμα, στην οικονομία, στις συνθήκες εργασίας και στο περιβάλλον» αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Ads

«Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης! Έχουμε καθήκον να επανακτήσουμε τον έλεγχο από μη εκλεγμένους «τεχνοκράτες», πολιτικούς που συναινούν στην αποπολιτικοποίηση πολιτικών αποφάσεων και σκιώδεις κυβερνήσεις που λαμβάνουν, εν πλήρη αδιαφάνεια, σαθρές αποφάσεις που συντηρούν την κρίση και ενισχύουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις της Ευρώπης» προσθέτει το μανιφέστο. 

Ολόκληρο το μανιφέστο