Η άμεση επανασύνδεση ρεύματος και η αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω χρεών για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών -που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, δήμων, Περιφερειών και της εκκλησίας την 1η Νοεμβρίου- αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η απόφαση έρχεται μετά από σειρά περιστατικών σε νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στη Θεσσαλονίκη, όπου μία 13χρονη έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού και μία τετραμελής οικογένεια κινδύνεψε να καεί όταν ξέσπασε φωτιά στη μονοκατοικία που διέμενε.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν σε επιτροπές ανά νομό.

Οι επιτροπές αυτές -που αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθούν- θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, Δήμων και Περιφερειών και σε αυτές  θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο,  όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός ΠΕΚΑ, προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ώστε να περιορίζεται η χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κλπ.).

Σε ό,τι αφορά τις επανασυνδέσεις, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ο οποίος εκτίμησε ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της η περιφέρεια θα συμβάλλει για την ταχύτερη συγκρότηση των επιτροπών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ζήτησε την αύξηση του κοινωνικού τιμολογίου από το 25% στο 50%.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν επίσης τα εξής:

  • Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.
  • Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70 % στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, εκκλησίας κλπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ)
  • Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.