Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα καταστεί σύντομα ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης κατά την επίσκεψή του το Σάββατο στα Χανιά.

Ads

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως είπε, «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα». Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, μέσα στον Οκτώβριο, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή νόμος που θα υιοθετεί τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντικά οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωτρήσεις στη θάλασσα «γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων».

Παράλληλα, δήλωσε ότι με απόφαση της Βουλής όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων-ως χρήματα του ελληνικού λαού- δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα.

Ads

«Στόχος θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στα νότια της Κρήτης και εκτίμησε ότι «σε περίπου 4 -5 μήνες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα από την εταιρεία που πραγματοποιεί τις έρευνες για το τι κρύβουν τα έγκατα της θάλασσας».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι εδώ και περίπου τρία χρόνια η Ελλάδα έχει βάλει ως στόχο τη στενή συνεργασία στα ζητήματα των υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία και «παίρνει σάρκα και οστά».

Την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη ο κ. Μανιάτης θα επισκεφθεί και επίσημα την Κύπρο όπου θα έχει τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ενώ θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας ώστε να υπάρχουν συνέργειες σε αυτό τον τομέα».