Kάτω από βυτιοφόρο,  οι πυροσβέστες εντόπισαν χθες, τον εικοστό νεκρό, μέσα σε λάσπες, πολύ κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας. Δύο άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Συγκινεί το κύμα αλληλεγγύης, μεγάλη είναι η στήριξη από άλλους Δήμους, ενώ σήμερα, η Πολιτεία ανακοινώνει τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Ads

Η Αθηνά, ο εκπαιδευμένος σκύλος από το Χαμόγελο του Παιδιού οδήγησε τους διασώστες στο σημείο που επί έξι ημέρες βρισκόταν θαμμένη η σορός. Η σορός του άνδρα ηλικίας 70 ετών μεταφέρθηκε στο Θριάσειο Νοσοκομείο και αναγνωρίστηκε από συγγενείς του.

Η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε στην πλειονότητα των σπιτιών. Ωστόσο, το νερό δεν είναι πόσιμο, ενώ όσοι μπορούν να κοιμούνται στα σπίτια τους δεν έχουν θέρμανση, αφού τα περισσότερα λεβητοστάσια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στις 1154 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες – υπόγεια.

Ads

Στον Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 229 συνολικά αυτοψίες. Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες – υπόγεια.

Έκδοση ταυτοτήτων και γιατροί 

Η ΕΛ.ΑΣ επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης ταυτότητας και άλλων εγγράφων που έχουν χαθεί στις λάσπες, καθιστώντας αδύνατη την οποιαδήποτε συναλλαγή των πολιτών με τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Από σήμερα στην Μάνδρα θα βρίσκονται παιδίατροι και παθολόγοι και σύντομα θα λειτουργήσει Ιατρείο, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Τα σχολεία στην περιοχή, θα παραμείνουν κλειστά, διευκρίνησε ο Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Τρία επιπλέον σημεία διανομής τροφίμων, νερού και ρουχισμού δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Περιφέρεια Αττικής.

  • Πλατεία Αγίου Κων/νου ( Στρατηγού Νικολάου Ρόκα 76 )
  • Πλατεία Ειρήνης ( Κοροπούλη και Σπετσών )
  • 3ο 2ο Δημοτικό Σχολείο ( Αιόλου και 25ης Μαρτίου )

Σήμερα Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα ανακοινώσει στη Βουλή μέτρα στήριξης των πληγέντων κατοίκων, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, προσθέτοντας: «Στους στόχους της η κυβέρνηση είναι να δει συνολικά την περιοχή. Όλη την παραγωγική, οικιστική, χωροταξική, περιβαλλοντική συγκρότηση της περιοχής. Και αυτό θα κάνουμε με πρωτοβουλία που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».

Για όσους επιθυμούν να προσφέρουν τυποποιημένα προϊόντα και νερά, μπορούν να τα αποστέλλουν απευθείας είτε στα προαναφερθέντα σημεία είτε στο Κέντρο Ειδών Πρώτης Ανάγκης (Κέντρο Logistics) της Περιφέρειας Αττικής (στην Εσπλανάδα – πλατεία Νερού, δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού).

Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες ή επικοινωνία με το Δίκτυο Διανομής Τροφίμων και Εμφιαλωμένων Νερών, οι πολίτες μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001.