Για «θετική κατάληξη» στις διαπραγματεύσεις μέχρι την Κυριακή κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως «το κλίμα στο Euro Working Group ήταν καλό και η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας δείχνει την θέληση της χώρας για συμφωνία». Ωστόσο κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος υποστήριξε πως για την επίτευξη συμφωνίας «το Eurogroup θέλει να δει η κυβέρνηση να πληρώνει το πολιτικό κόστος», τόνισε ότι «αν μας πουν ότι θέλουν αίμα στο σπαθί δεν θα κάνουμε πίσω». Η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έθεσε ο πρωθυπουργός», διαμήνυσε.

Ads

Από την κυβέρνηση αναφέρουν πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε αυτό το πλαίσιο «ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες προχωρώντας σε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του». Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και μια τελική συμφωνία με τους εταίρους την επόμενη εβδομάδα.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προωθεί το πολυνομοσχέδιο που εκτιμά πως θα ξεκλειδώσει την ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία «το ταχύτερο δυνατό» ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου, ενώ διεμήνυσε πως «δεν υποχωρούμε από τις “κόκκινες γραμμές” που έθεσε ο Πρωθυπουργός».

«Η λαϊκή εντολή μας δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά» δήλωσε ο αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ότι εάν υπάρξει υποχώρηση είτε στο ασφαλιστικό είτε στο εργασιακό είτε στο φορολογικό, τότε θα επέλθει συμφωνία. «Αν μας πουν ότι θέλουν αίμα στο σπαθί δεν θα κάνουμε πίσω», ανέφερε. «Εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» είπε και σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό τόνισε πως «δεν συζητάμε για μείωση συντάξεων». 

Ads

Ακόμη τόνισε πως η ελληνική πλευρά δεν συνδέει τη συμφωνία με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητα. Όπως υπογράμμισε «θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για τη ρευστότητα».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως ένα προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη», θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Το νομοσχέδιο δεν είναι «”μαρμάρινη πλάκα”, ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό», σημείωσε. Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο θα αποφασιστεί αύριο.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί και στο Brussels Group το οποίο συνεδριάζει εκ νέου αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα, όταν καταλήξει η κυβέρνηση. Αύριο, η συζήτηση θα γίνει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις διαφωνίες που έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group. Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group, που επίσης συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα.