Εξηγήσεις από το ΔΝΤ ζητά η ελληνική κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση αποκαλυπτικής συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου από το Wikileaks, στην οποία ο Πολ Τόμσεν εμφανίζεται να απειλεί με πιστωτική ασφυξία τη χώρα. 

Ads

Αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: 

«Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου». 

Λίγο νωρίτερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας». 

Ads

Τι λέει ο Τόμσεν στη συνομιλία

Στη συνομιλία που έφερε στο φως το Wikileaks, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν εμφανίζεται να εκβιάζει την Ελλάδα με πιστωτικό γεγονός για να πετύχει πιο την εφαρμογή πιο σκληρών μέτρων και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με αποχώρηση του ΔΝΤ από το κουαρτέτο των θεσμών προκειμένου αυτή να δεχτεί μείωση του ελληνικού χρέους. 

Επιπλέον το ΔΝΤ φαίνεται να επιθυμεί καθυστέρηση και μετάθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με το Brexit, δηλαδή για μετά τον Ιούνιο.