Προσφυγικό και αξιολόγηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρωινής σύσκεψης του κυβερνητικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος θεωρείται εφικτή, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για φορολογικό και ασφαλιστικό. Γεγονός είναι πάντως ότι παραμένει η διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια. 

Η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι το αφορολόγητο δεν θα υποχωρήσει κάτω από τις 9.000 ευρώ και ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της. Η κυβέρνηση παράλληλα, θεωρεί ότι πλέον, η διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ είναι σαφής.

Ως προς το ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε ανώτερο επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Η κυβέρνηση τέλος, σχεδιάζει την αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην κατεύθυνση αυτή θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διοικητικό μέρος, αλλά και προσλήψεις, οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Πρόοδο σε φορολογικό και ασφαλιστικό «βλέπει» το ΔΝΤ

Στο μεταξύ το ΔΝΤ σε χθεσινή ανακοίνωσή του χαρακτήρισε παραγωγική την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα και σημείωσε σημαντική πρόοδο σε φορολογικό και ασφαλιστικό. Εκτίμησε επίσης, ότι οι συνομιλίες του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών θα ολοκληρωθούν σύντομα.