Tο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για τους πλειστηριασμούς, στην οποία κάνει λόγο για στημένο δημοσίευμα.

Ads

«Σε ό,τι αφορά το για ακόμη μία φορά στημένο δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Τα Νέα’, ιδιοκτησίας του γνωστού υπόδικου επιχειρηματία και επιστήθιου φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη, διαβεβαιώνουμε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η προσπάθειά τους να παρουσιάσουν υπόθεση που αφορούσε χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες ως υπόθεση χρεών σε τράπεζες και το Δημόσιο και έτσι να δημιουργήσουν την εντύπωση πως δεν προστατεύεται η λαϊκή κατοικία, επιβεβαιώνει ότι η αξιοπιστία τους είναι πιο στημένη και από τους στημένους αγώνες που έδιναν μαύρο χρήμα στα στοιχήματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαριστεί ή να προστατεύσει όσους πήραν δανεικά και αγύριστα για να φτιάξουν βίλες με πισίνες και όσους πτώχευσαν τις επιχειρήσεις τους βγάζοντας τα κέρδη τους αφορολόγητα στο εξωτερικό» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Καλούμε όσους φέρουν την ταυτότητα της Αριστεράς και ομνύουν στην ταξική πάλη, υπερασπιζόμενοι τους αδύναμους, να σταματήσουν να προστατεύουν τους δυνατούς και τα λαμόγια της οικονομικής ελίτ».

Ads

Η ανακοίνωση καταλήγει επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας: «Σε ό,τι αφορά στη λαϊκή κατοικία, διαβεβαιώνουμε για ακόμη μία φορά ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την προστατεύσει και θα την προστατεύσει».

image

Υπ. Οικονομίας: Η Κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Οικονομίας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Με αφορμή παραπλανητικές αναφορές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας για το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατέψει τους ασθενέστερους και τις κύριες κατοικίες των νοικοκυριών» υπενθυμίζει ότι:

1. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλοι οι πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των χρεών τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας, που προστατεύουν από αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις λογαριασμών, διαταγές πληρωμής και πλειστηριασμούς. Ειδικά η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμούς.

2. Η Κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι καθώς και το εύλογο επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη. Παράλληλα εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν τη δυνατότητα αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν με δόλια μέσα.

3.  Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.keyd.gov.gr η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζει αναλυτικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τους πολίτες.

4.  Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης και ενημέρωσης των δανειοληπτών. Ήδη λειτουργούν 17 κόμβοι σε όλη τη χώρα, όπου κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ενημερώνεται δωρεάν σχετικά με το ισχύον πλαίσιο και τις δυνατότητες που του προσφέρει, καθώς και να λύνει τις όποιες απορίες έχει για προβλήματα οφειλών που προσωπικά αντιμετωπίζει.

Ενδεικτικά προσφέρεται ενημέρωση για:

  • πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικούς ή σε Ειρηνοδικεία, τόσο τραπεζών όσο και Δημοσίου κατασχέσεις λογαριασμών και διαταγές πληρωμής
  • πώληση ή μεταβίβαση δανείων σε fund
  • το νομοθετικό πλαίσιο Σταθάκη – Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία και το εισόδημα νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών
  • τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες, η προσφυγή στον οποίο προσφέρει προστασία από καταδιωκτικά μέσα.

Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού σε οποιοδήποτε Γραφείο ή Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, πρέπει να καλούν στο 213.212.57.30. Οι κόμβοι του πανελλαδικού δικτύου είναι:

1.     Αθήνας: έδρα του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων)

2.     Πειραιά: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης ΟΑΕΔ (Μαυρομιχάλη και Μεσολογγίου 4)

3.     Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Θηβών 196-198, Ρέντη)

4.    Θεσσαλονίκη: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1)

5.     Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης: Δημαρχείο Παύλου Μελά (Καραολή & Δημητρίου 1, Κόκκινο Κτίριο, 3ος όροφος)

6.    Κοζάνη: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Δημοκρατία 27, γραφείο 11)

7.    Λάρισα: Αεροδρομίου 13

8.    Ιωάννινα: Κεντρικό Δημαρχείο (Παπανδρέου 5)

9.    Άρτα : κτίριο ΟΑΕΔ (Μακρυγιάννη 1, 1ος όροφος, Άρτας)

10.  Πάτρα: κτίριο ΟΕΚ (Αγ. Ανδρέου και Φιλοποίμενος, 3ος όροφος, Παλαιά Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου)

11.  Καλαμάτα: κτίριο Δήμου Καλαμάτας (Αριστομένους 68)

12.  Κόρινθος: ΚΠΑ Κορίνθου (Πατρών 107, 1ος όροφος)

13.  Χαλκίδα: Περιφέρεια Χαλκίδας (Λεωφόρος Χαϊνά 93, ισόγειο)

14.  Βόλος: κτίριο Δήμου Βόλου (Κρήτης 38)

15.  Αλεξανδρούπολη: κτίριο ΟΑΕΔ ΕΠΑ.Σ. (20 χλμ. Αλεξανδρούπολης-Πελαγίας)

16.  Ηράκλειο Κρήτης: κτίριο ΟΕΚ (Δημοκρατίας 13, 2ος όροφος)

17.  Καρδίτσα: κτίριο Δήμου Καρδίτσας (Σαρανταπόρου 140, 2ος όροφος)

Υπ. Δικαιοσύνης: «Ψευδή και κατασκευασμένα» τα στοιχεία των «Νέων» για τους πλειστηριασμούς

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης απαντούν στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδος «Τα Νέα» υπό το τίτλο: «Στο σφυρί μικρά και φθηνά ακίνητα».

Ειδικότερα, αναφέρεται:

«Βασικό στοιχείο για την κατασκευή του δημοσιεύματος είναι ορισμένες φωτογραφίες εγγράφων που δεν αφορούν πραγματοποιημένο πλειστηριασμό, αλλά αποτελούν μια νομική προϋπόθεση της πορείας προς τον πλειστηριασμό, ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε για τους λογούς που αναφέρονται στη συνέχεια (όπως και ο μεγαλύτερος αριθμός πλειστηριασμών που αναρτώνται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα). Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποια κρίσιμα νομικά ζητήματα ώστε να καταδειχθεί το κατασκευασμένο και εσφαλμένο περιεχόμενο του άρθρου.

Η αξία εκτίμησης του ακινήτου είναι πλέον η εμπορική, που την ορίζει πραγματογνώμονας ο οποίος διορίζεται από τον δανειστή (και όχι η αντικειμενική αξία). Η έκδοση της κατασχετήριας έκθεσης και η ανάρτηση του αποσπάσματος στην Ιστοσελίδα Δημοσιεύσεων Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών (από την οποία πήρε στοιχεία το άρθρο) ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός θα διενεργηθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, αφού προβλέπονται ένδικα μέσα που μπορεί να ασκήσει ο οφειλέτης πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού, τα οποία, αν τελεσφορήσουν, ο πλειστηριασμός ματαιώνεται ή αναβάλλεται, όπως έγινε και στην περίπτωση των ανωτέρω.

Οι πλειστηριασμοί ομοίως, ως επί το πλείστον ματαιώνονται ή αναβάλλονται, αφού πέραν των ενδίκων μέσων υπάρχει δυνατότητα ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ της οφειλής του οφειλέτη με τον δανειστή. Στην περίπτωση αυτή της συναινετικής ρύθμισης, ο πλειστηριασμός μπορεί να αναβάλλεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πράξη, από τους 10 πλειστηριασμούς που αναρτώνται, οι 3 ή οι 4 το πολύ φτάνουν στην αίθουσα των Ειρηνοδικείων – όσοι πλειστηριασμοί δηλαδή, των οποίων οι οφειλέτες δεν έχουν ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ή δεν έχουν προβεί σε συναινετική ρύθμιση της οφειλής τους.

Επί των επιμέρους ψευδών στοιχείων που αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι:

-Δεν αναφέρει ποιος είναι ο επισπεύδων, αν είναι τράπεζα ή πρόκειται για ιδιώτη επισπεύδοντα. Είναι γνωστό ότι στο πεδίο των ιδιωτικών διαφορών όπου ο ιδιώτης έχει στα χέρια του δικαστική απόφαση, το κράτος δεν είναι δυνατόν να παρέμβει, όπως δεν παρεμβαίνει και κανένα κράτος στο οποίο ισχύει η αρχή του κράτους δικαίου, πράγμα που αποκρύπτει η εφημερίδα.

-Δεν διεξήχθησαν 10 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά 2.

-Στο Ειρηνοδικείο Αθήνας είχαν προγραμματιστεί 29 πλειστηριασμοί. Οι 9 με πρωτοβουλία του επισπεύδοντος δεν διενεργήθηκαν, και από τους 20 οι οποίοι διεξήχθησαν, γόνιμοι ήταν οι 12. Για το ακίνητο στο Μοσχάτο, συγκριμένα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα του πλειστηριασμού που να έφτασε στα χέρια συμβολαιογράφου, καθώς οι πληροφορίες από τους υπαλλήλους των πλειστηριασμών δείχνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν υπήρχε πλειστηριασμός στο Μοσχάτο.

-Σημασία έχει και το ποσό οφειλής, ασχέτως αν η αρχική προσφορά σε ένα πλειστηριασμό φαίνεται χαμηλή. Υπάρχουν περιπτώσεις μεγαλοφειλετών, οι οποίοι κατά τη στιγμή της κατάσχεσης είχαν φροντίσει να τους έχουν απομείνει μόνο πολύ χαμηλής αξίας ακίνητα στην ιδιοκτησία τους, και σε κάθε περίπτωση, οφειλή της τάξης του εκατομμυρίου δεν αποτελεί δείγμα αδύναμου οικονομικά οφειλέτη.

-Εκτός από τις κατοικίες (που δεν διευκρινίζεται αν μιλάμε για πρώτη κατοικία, ή γενικά για μια από τις πολλές κατοικίες ενός μεγαλοφειλέτη ή μεγαλοϊδιοκτήτη) η εφημερίδα μέμφεται το σύστημα που επιτρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί για την ικανοποίηση απαιτήσεως σε καταστήματα, γραφεία και αποθήκες, θεωρώντας ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς είναι πολύ μικρή, πέραν του γεγονότος ότι τα ανωτέρω δεν έχουν καμία σχέση με πρώτη κατοικία. Επισημαίνουμε και πάλι ότι η τιμή προσδιορισμού της πρώτης προσφοράς, είναι σε συνάρτηση με την εμπορική πλέον αξία του ακινήτου η οποία προσδιορίζεται από ειδικό πραγματογνώμονα».