Κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις και για αυτό το σκοπό εκπρόσωποι του πρωθυπουργού θα μεταβούν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου σε πρώτη φάση θα συναντηθούν με εκπροσώπους του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παπάς και Γιάννης Δραγασάκης. «Βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία», δηλώνουν. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

Ads

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει τις αντιπροτάσεις της προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%». Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. «Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζουν.

Διαβάστε για τους τέσσερις άξονες της ελληνικής πρότασης

Ads

Σχετικά με τη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι του Αλέξη Τσίπρα με εξουσιοδοτημένους εκπρόσωπους του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο σημειώσαν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και στη συνέχεια να εγκριθεί από τους δανειστές. Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να δώσει το «παρών» στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

To Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, μεταδίδει ότι οι αντιπροτάσεις της Αθήνα εστιάζουν σε δημοσιονομικά ζητήματα, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να απορρίπτει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ρεύματος. Ο ίδιος αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συζητήθηκε στο Eurogroup σενάριο για Grexit, ενώ σημείωσε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως για την 18η Ιουνίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).  Εάν υπάρξει έως τότε, συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο «φως» για την εκταμίευση των εναπομεινάντων χρημάτων προς την Ελλάδα.