Την είδηση ότι η Τουρκία εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα να προσγειωθεί στη Ρόδο, στο δρόμο του για το Ιράν επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στη ΝΔ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση», ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ads

Όπως αποκάλυψε σήμερα η Καθημερινή, όταν πριν ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδέψει στο Ιράν, η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας και Συρίας, με προορισμό το Ιράν.

Οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ’ ότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας κι αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ελληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη κι έτσι το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριλάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Ads

Επίθεση από την ΝΔ

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «υποχώρηση στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας».

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία. Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», ανέφερε σε ανακοίνωση του, ζητώντας επίσημη ενημέρωση.

Η απάντηση

«Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της ΝΔ να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας», ήταν η απάντηση που ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ», σημείωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Όπως επίσης έκανε γνωστό, η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν.

Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών.

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων», κατέληξε το γραφείο του πρωθυπουργού.