“Στο αυριανό Eurogroup η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση. Δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού”, δηλώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πως με την ολοκλήρωση των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων το Σάββατο, έχουν καταγραφεί πλέον οι θέσεις των δύο πλευρών και η κάθε μια γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας.

Ads

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σκοπός των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών δεν ήταν οι διαπραγματεύσεις αλλά η αναζήτηση συγκλίσεων – αποκλίσεων. “Οι (σκόπιμες) διαρροές σχετικά με τα «ισοδύναμα μέτρα» στο υπάρχον πρόγραμμα, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει, απ’ όλους, αντιληπτός ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων. Τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων. Δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα. Οι σχετικές διαρροές, λοιπόν, δεν έχουν σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων”, σχολιάζουν.
Σχετικά με τη “συμφωνία – γέφυρα” που επιδιώκει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, από το Μέγαρο Μάξιμου τονίζουν πως αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν πως σε καμία περίπτωση η “συμφωνία – γέφυρα” εν ταυτίζεται με το τετραετές σχέδιο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση φέρεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής και της διαφθοράς, αλλά και τη δίκαιη φορολόγηση. “Αυτά παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες”, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας πως ο σκεπτικισμός ορισμένων ως προς το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων σχετίζεται με την μη απόδοση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο από την πλευρά της η νέα ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της σε σχέση με την προηγούμενη και κυρίως τονίζει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης. “Είναι σαν να μην αντιλαμβάνεται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ!”, αναφέρει χαριτολογώντας κυβερνητικός αξιωματούχος.
“Δύσκολη η διαπραγμάτευση”

Ads

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση στο αυριανό Eurogroup θα είναι δύσκολη και πως “δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως προδικάζεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων”. “Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Και, βέβαια, η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη”, σημειώνουν με νόημα.

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για ακόμη μια φορά η στήριξη του λαού θα είναι η δύναμη της κυβέρνησης. “Αποτελούν βασικό παράγοντα και οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης”, προσθέτουν.
“Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Οι διαρροές, λοιπόν,  για το αν βγαίνουν ή όχι «τα νούμερα» αποτελεί γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας. Το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών”, επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.