Ευνοϊκό καθεστώς για το Mega και να μην γίνει αυστηρός έλεγχος στα δάνειά του. Αυτά φέρεται να είχε ζητήσει ο ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) Σταύρος Ψυχάρης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως αυτές ήταν οι βασικές έγνοιες του εκδότη, αλλά και η ουσία των συναντήσεων που ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Το Βήμα της Κυριακής σε άρθρο του ισχυριζόταν πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στον Σταύρο Ψυχάρη πως «θα του χαρίσει τα δάνεια του ΔΟΛ και θα του δώσει ολόκληρο το Mega». Υποστήριζε μάλιστα πως ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, όπως «διαχρονικά έχει κάνει και με άλλους πολιτικούς ηγέτες, δεν ζήτησε τίποτα».

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου: «Το κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα είναι άκρως αποκαλυπτικό. Φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015,τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA. Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Ελληνικό λαό να μη χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό».

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Αυγή και ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαδημητρίου, ανέφεραν πως πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις, που όλες τις ζήτησε ο ίδιος ο εκδότης: Η πρώτη στα γραφεία του ΔΟΛ, άλλες δύο σε ιδιωτικό χώρο παρουσία τρίτων, και η τελευταία, κατ’ ιδίαν. Καμία από αυτές δεν πραγματοποιήθηκε μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουάριου. Όπως και καμία συνάντηση με άλλον εκδότη δεν έχει γίνει, από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως και με τον Στ. Ψυχάρη, έγιναν συναντήσεις με σχεδόν όλους τους εκδότες και από αρκετές φορές, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ads

Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη επιδίδεται σε μια «μέθοδο προσέγγισης» (ή «εκβιασμού») της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότ ενώ γενικά διακρίνεται για την επιθετική προσέγγισή του έναντι του Αλ. Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ., η τακτική αυτή έχει κάποια διαλείμματα, λίγο πριν ή μετά τις εκλογές στην προσδοκία του να πάρει κάτι ευνοϊκό από το Μέγαρο Μαξίμου στα θέματα που απασχολούσαν τον Στ. Ψυχάρη. Όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση στις επιδιώξεις του Ψυχάρη και ο Αλέξης Τσιπρας το είχε ξεκαθαρίσει με δημόσιες τοποθετήσεις όλο το επίμαχο διάστημα.

Εξάλλου, όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο «πόλεμος» κατά της κυβέρνησης εντάθηκε από το περασμένο φθινόπωρο και μετά, όταν το Μέγαρο Μαξίμου έκανε το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Μάλιστα, υπογραμμίζουν, πως οι προσωπικές επιθέσεις κατά των υπουργών Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Κατρούγκαλου, είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να έχουν και ποινική απόληξη.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανακοίνωσε πως έστειλε εξώδικο στον ΔΟΛ μετά τα σε βάρος του τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων του συγκροτήματος, που τον συνδέουν με το κύκλωμα των εκβιαστών – δημοσιογράφων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο πραγματικός στόχος του «πολέμου» αυτού,  ήταν να πληγεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, όπως και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής διακυβέρνησης, σε μια λογική του «όλοι ίδιοι είναι». Στην «απειλή» που αφήνει ο Στ. Ψυχάρης ότι θα επανέλθει με …ντοκουμέντα, η κυβέρνηση ρίχνει το «γάντι» («θα χαιρόμασταν για κάτι τέτοιο»), ασχέτως αν είναι νοητό να εκβιάζει κάποιος τον πρωθυπουργό της χώρας. Ωστόσο, από την κυβέρνηση στέλνουν το μήνυμα ότι αντιδικία δεν υπάρχει με τον εκδότη, κάποια θέματά του απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες σε βάρος του Σταύρου Ψυχάρη ασκήθηκε από τη δικαιοσύνη ποινική δίωξη για προσωπικό δάνειο που είχε λάβει, ύψους 57 εκατ. ευρώ, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τις δέκα χαμένες δηλώσεις «πόθεν έσχες», τις οποίες ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ ισχυρίζεται πως τις έχει καταθέσει αλλά χάθηκαν και δεν έχει αντίγραφα.

Το δείπνο Μητσοτάκη – Ψυχάρη

Για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την κυβέρνηση δεν ενοχοποιούν τη συνάντηση και το δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σταύρο Ψυχάρη και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του ΔΟΛ (Αντώνης Καρακούσης, Δημήτρης Μητρόπουλος, Στέφανος Τζανάκης, Σήφης Πολυμήλης, Γιάννης Πρετεντέρης, Νότης Παπαδόπουλος και Άρης Ραβανός). Ωστόσο κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν το timing της συνάντησης, αλλά και ένα ακόμη γεγονός: ότι όποτε θέτει ερωτήματα η συμπολίτευση για τα θέματα διαπλοκής, η ΝΔ στέλνει την μπάλα στην εξέδρα. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαχωρίζουν το εν λόγω μιντιακό όμιλο από άλλα συγκροτήματα που αντιμετωπίζουν επιθετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην καθαρή λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το τιμολόγιο ΝΔ σε Μαυρίκου

Με αφορμή εξάλλου τις αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα εκβιαστών – «δημοσιογράφων», η προσέγγιση κυβερνητικών κύκλων είναι ότι σπάει το «απόστημα», κάτι που κάποιους δεν τους κάνει χαρούμενους. Η εκτίμηση που ακούγεται άλλωστε, είναι έπονται και άλλες αποκαλύψεις και για άλλα πρόσωπα και με άλλα τιμολόγια.

Υπενθυμίζεται πως τα Παραπολιτικά έφεραν στη δημοσιότητα τιμολόγιο, ύψους 36.900 ευρώ, που είχε κόψει η ΝΔ στον Τάκη Μαυρίκο, εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» και βασικό κατηγορούμενο για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων. Το τιμολόγιο είχε κοπεί για δημοσίευση άρθρων για τη ΝΔ από τον Τάκη Μαυρίκο. Η ΝΔ σχολιάζοντας την αποκάλυψη επιβεβαίωσε την ύπαρξη του τιμολογίου, ωστόσο ισχυρίζεται πως πρόκειται για «απλήρωτο τιμολόγιο» και υποστηρίζει πως τον «ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα».