Απαράδεκτες και απορριπτέες χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου τις αναφορές Ερντογάν περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, την έκδοση των οποίων ζητά η Άγκυρα.

Ads

Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια».

«Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο», συμπληρώνει η κυβέρνηση.

«Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα. Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Νωρίτερα το δικό του μήνυμα έστειλε στην Άγκυρα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διαμηνύοντας ότι τα περί ανταλλαγής είναι αδιανόητα. «Είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μια τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας  η οποία είναι απαράδεκτη» υπογράμμισε. 

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από την πλευρά του, υποστήριξε σε μήνυμά του, μέσω twitter ότι δυστυχώς επιβεβαιώνεται για τα όσα είχε πει περί ομηρίας των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Στις δηλώσεις Ερντογάν αντέδρασαν και η ΝΔ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.