Η αναφορά του επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για ενδεχόμενο εφαρμογής «μοντέλου Κύπρου» στην Ελλάδα προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, που τον κάλεσε «να σεβαστεί τη θεσμική του θέση». Για το σενάριο επιβολής ελέγχου στη ροή κεφαλαίων στις τράπεζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για «σενάρια φαντασίας».

Ads

«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας». «Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», κατέληξε.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε ραδιόφωνο της χώρας του, όταν ρωτήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως το γεγονός ότι μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα δεν σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη και πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποδειχτούν άκαρπες.

Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο και τα μέτρα που ελήφθησαν στη δική της περίπτωση, όπως η επιβολή ελέγχων στις ροές κεφαλαίων, ο περιορισμός των αναλήψεων και η πιθανότητα «τραπεζικής αργίας», όπως συνέβη στην Κύπρο όπου έκλεισαν οι τράπεζες.

Ads

Σημειώνεται πως νωρίτερα, και σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο Europolitics, εκτίμησε πως εντός της εβδομάδας θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.