Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου κυριαρχεί στις τάξεις της κυβέρνησης μετά και την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ads

Κατά το κυβερνητικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα στελέχη της κυβέρνησης σε σχέση με την αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup. Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις η οποία καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται σκληρά διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανελάβε ότι μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. «Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους κάλεσε τους εταίρους «να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».  

Ads

Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές φέρεται να έχει προχωρήσει σε πολλά ζητήματα και διαπιστώνεται πλέον σύγκλιση στο μέτωπο των εργασιακών, όπου οι δύο πλευρές φέρονται πλέον πιο κοντά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το «αγκάθι» των ομαδικών απολύσεων.

Ανοικτό είναι ακόμη το θέμα του ΦΠΑ, το οποίο θα εξαρτηθεί από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ διάσταση υπάρχει πάντοτε και στο ασφαλιστικό. Η προσπάθεια εδώ εστιάζεται στο να καλυφθεί η απόσταση Αθήνας και πιστωτών με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Οι πηγές του Μαξίμου σημείωσαν ότι δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης ούτε το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ούτε των εκλογών.