Με τη ΝΔ να ζητά την παραίτηση του Νίκου Φίλη και την αντιπολίτευση να του ασκεί κριτική για τη δήλωση του ότι το κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής, το Μέγαρο Μαξίμου μέσω κύκλων του αδειάζει τον υπουργό Παιδείας.

Ads

«Προσωπικές» χαρακτηρίζουν τις απόψεις του Νίκου Φίλη για το κίνημα «παραιτηθείτε» κύκλοι του Μαξίμου. Υποστηρίζουν ωστόσο παράλληλα ότι «η Νέα Δημοκρατία ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται απ’ όπου μπορεί».

«Παραπέμπουμε στη δήλωση Σκουρλέτη. Το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο», αναφέρουν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι.

Η επίμαχη δήλωση

Χθες, μιλώντας  στον ρ/σ Alpha 989 ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης και δήλωσε: «Θα υπάρχει υπονόμευση με “κινήματα κατσαρόλας”. Το κίνημα “παραιτηθείτε” είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τι θέλουν ακριβώς». Τόνισε ωστόσο πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια Δημοκρατία.

Ads

Παραίτηση ζητά η ΝΔ

«Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι’ αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος “παραιτηθείτε”, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας», ανάφερε σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΝΔ σε ανακοίνωσή του.

«Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στην διαφορετική άποψη», προσθέτει η ΝΔ και καλεί τον κ. Φίλη να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως.

Την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ζήτησε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα με την κάθε της λέξη. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις Φίλη -για την διαδήλωση στο Σύνταγμα με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται να διαδηλώνουν. Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε την παραίτησή του. Εφόσον ο κ. Φίλης δεν καταλαβαίνει το μεγάλο του ατόπημα οφείλει ο πρωθυπουργός να παρέμβει. Εκτός αν ο κ. Φίλης τον υποκαθιστά όπως έδειξε με την ανακοίνωσή του».

Η απάντηση Φίλη

Με προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να παραιτηθεί, διαμηνύοντας πάντως ότι δεν έχει σκοπό να του προσφέρει «αυτό το δώρο».

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το κίνημα «Παραιτηθείτε», το οποίο -όπως αναφέρει- είναι ακροδεξιάς κατεύθυνσης.  

Είπε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. ζητά την παραίτησή του.

«Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα “Παραιτηθείτε,” είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση  στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη», είπε συγκεκριμένα.          

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το κίνημα «Παραιτηθείτε». «Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα» καταλήγει.

«Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για το θέμα.

Ποιοί είναι οι «Παραιτηθείτε»;

Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο κίνημα καλεί σε διαδήλωση που οργανώνεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις 15 Ιουνίου, υπό το σύνθημα «παραιτηθείτε».

Ανάμεσα στους διοργανωτές της διαδήλωσης βρίσκονται γνωστά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.