Την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή στην Ευρώπη επισήμαε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον λόφο της Πνύκας, όπου πραγματοποίησε την ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε απόλυτη ταύτιση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για έναν «οδικό χάρτη» που θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους με κατεύθυνση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε ευρωπαικό προϋπολογισμό, με έναν εκτελεστικό υπεύθυνο, ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης», είπε μεταξύ άλλων. 

Ads

Μιλώντας στα ελληνικά, κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Γάλλος πρόεδρος και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αρχαία ελληνική Δημοκρατία και την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη και ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό για την υποδοχή και τη δυνατότητα που το έδωσε να μιλήσει στον τόπο, που οι αρχαίοι Έλληνες πριν χιλιάδες χρόνια γέννησαν τη Δημοκρατία.

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης». «Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μακρόν. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική», είπε και διαμήνυσε: «την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση». «Με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Να πάρουμε μέτρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, να προστατέψουμε τα δεδομένα των επιχειρήσεων», ανέφερε.

«Απέναντι σε αυτές τις νέες απειλές, στην οικονομική κρίση, ποια είναι η προστασία; Μπορεί να προστατευθεί ένα έθνος μόνο του; Βεβαίως το έθνος πρέπει να αποφασίζει, αλλά η σωστή κλίμακα για να προστατευθούμε είναι η Ευρωπαϊκή για να μη μας επιβάλουν οι πιο ισχυροί  -οι Αμερικάνοι σήμερα, οι Κινέζοι αύριο- την άποψη τους», δήλωσε.

Ads

«Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την οικονομία, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που έχουν λιγότερη δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα, ή στην Ασία έχουν ισχυρή οικονομία και αυταρχισμό». «Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μίλησε για κοινωνικό ρήγμα και έκανε λόγο για ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη. «Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

«Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ηταν μία κρίση της Ευρώπης, μια αποτυχία της Ευρώπης», είπε σημειώνοντας πως συμφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τόνισε πως θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρώπης. «Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα και κρύβονται». Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως «αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού».

«Η παλαιά τάξη σιγά σιγά διαλύεται. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η νέα τάξη. Σε αυτόν τον κόσμο με νέες απειλές και κινδύνους. Χώρες που θεωρούσαμε κυρίαρχες υποχωρούν και νέες εμφανίζονται. Συνεχίζουμε στην Ευρώπη να ζούμε σε ασφαλές λιμάνι που μιλάμε για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Το να σχεδιάσουμε το τέλος της θα ήταν αυτοκτονία. Θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη».

«Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε πως «δεν αρκεί η στήριξη της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν». «Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμούς», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και τόνισε: «Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Μια Ευρώπη που στηρίζεται στην επιτυχία».

Σημείωσε ότι «έχουμε χαθεί στο λαβύρινθο των συζητήσεων της γραφειοκρατίας, ποια άρθρα στις συνθήκες θα αλλάξουμε». «Δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδρυτές της Ευρώπης όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια». «Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες […] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε.

«Ας ξαναβρούμε τη φιλοδοξία του πολιτισμού μέσω της οποίας θα ξαναβρούμε την εμπιστοσύνη. Η δύναμη του διαλόγου μας χρειάζεται. Περισσότερη δημοκρατία στην καθημερινή μας ζωή. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης για όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό δεν υπάρχει. Η ουσία δεν είναι να λατρεύει κανείς τους κανόνες», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μοίρα και θα πρέπει να ξαναβρούμε αυτή την κατεύθυνση για να ξαναπετύχουμε την εμπιστοσύνη. Όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε το θαύμα αυτού του λόφου (σημ: της Πνύκας) μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας. Υπάρχει μία μυστική Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων. Το ευρωπαϊκό πρότυπο μας ενώνει. Αυτό που μας ενώνει είναι ο πολιτισμός μας. Αυτό θέλουμε όχι περισσότεορυς κανόνες».

«Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι. Η Ευρώπη των πολλών γλωσσών και του πολιτισμού να ξαναδημιουργηθεί. Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό. Προτείνω αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα. Αυτό που ελπίζουμε εξαρτάται από εμάς – Σας το υπόσχομαι, θα πετύχουμε», είπε και κατέληξε με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «Για να ζήσεις ένα θαύμα, πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες των ανθρώπων».