Συγκρατημένη αισιοδοξία εξακολουθεί να επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο σε ό,τι αφορά την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Μπορεί από την πλευρά των Σκοπίων να προκύπτει βεβαιότητα για συμφωνία εντός των επομένων ημερών (τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας προβάλλουν ήδη το «Severna Makedonija» ως το όνομα), όμως από την ελληνική μεριά προτιμούν να διατηρούν χαμηλούς τόνους και επαναλαμβάνουν πως υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ads

Η χθεσινή αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ζήτημα, ο οποίος έκανε λόγο για «προοπτική λύσης σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση» φαίνεται πως αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εν εξελίξει συζητήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως απομένουν ακόμη ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες να διευθετηθούν, με κυριότερες την αποδοχή του erga omnes αλλά και την πραγματοποίηση συνταγματικής αναθεώρησης εκ μέρους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για δύο ζητήματα πως ως γνωστόν αποτελούν απαράβατες κόκκινες γραμμές για την ελληνική μεριά. 

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ουσιαστικά κλεισμένη συμφωνία», ωστόσο κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Tvxs.gr, εξέφραζαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο έχει νόημα να πραγματοποιηθεί επαφή Τσίπρα-Ζάεφ, στο βαθμό που δεν έχουν εκπληρωθεί οι συγκεκριμένοι όροι. «Επικοινωνία είναι δεδομένο πως θα υπάρξει, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Πάντως πληροφορίες που κυκλοφορούν στα Σκόπια αναφέρουν πως η επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και εντός των επόμενων 24ωρων. 

Ads

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν στο Tvxs.gr, τόνιζαν πως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση χρονική πίεση, προκειμένου να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία. «Ορίζοντας είναι η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας, όχι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία» σημείωναν με νόημα. 

Διαρροές για όνομα, erga omnes και γλώσσα

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σε μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ αναφέρουν πως τα δύο ονόματα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), με το πρώτο να παρουσιάζεται ως επικρατέστερο. Αντίθετα το Nova φαίνεται να έχει αποσυρθεί κυρίως λόγω προβληματισμού της ελληνικής πλευράς. 

Επιπλέον γίνεται λόγος για γλώσσα που θα λέγεται Makedoniski (Μακεδονική) αλλά θα υπάρχει ειδική «ρήτρα», στην οποία η ΠΓΔΜ θα αναφέρει πως πρόκειται για σλαβομακεδονική γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την γλώσσα της αρχαίας Μακεδονίας. Η ιθαγένεια θα αναφέρεται ως «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».