Με δηλώσεις θετικών προθέσεων εκατέρωθεν, αλλά και με μηνύματα ρεαλισμού ως προς τη δυσκολία του εγχειρήματος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα επιχειρήσουν σήμερα στη Σόφια να δώσουν την τελική ώθηση για λύση στο Μακεδονικό.

Ads

Η επίσημη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 το πρωί, οι πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις που έγιναν χθες το απόγευμα εξέπεμψαν καλό κλίμα, ουδείς όμως ούτε στην Αθήνα, ούτε στα Σκόπια προεξοφλεί άμεση και θετική κατάληξη.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ φθάνοντας στη Σόφια για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων επέλεξαν να στείλουν μηνύματα αισιοδοξίας, κυβερνητικές πηγές ωστόσο τόνιζαν χθες το βράδυ πως τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι εξαιρετικά σύνθετα και η υπέρβασή του απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Στην κατεύθυνση αυτή έδειξε, άλλωστε, και ο έλληνας πρωθυπουργός με την ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος: «’Εχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα» έγραψε.

Το «κλειδί» για τη λύση, αλλά και το πιο δύσκολο σημείο παραμένει εκείνο του erga omnes – της αποδοχής, δηλαδή, από την πλευρά της πΓΔΜ της ενιαίας χρήση, εντός και εκτός συνόρων, της νέας ονομασίας δια της συνταγματικής κατοχύρωσής της. Μετά την τριμερή του Σουνίου ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς διαφάνηκε πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα, τίποτα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Ads

Το βασικό σενάριο που παραμένει στο τραπέζι είναι εκείνο της υπογραφής διμερούς συμφωνίας που θα δεσμεύει την κυβέρνηση των Σκοπίων σε έναν οδικό χάρτη για την αλλαγή του συντάγματος – μια αλλαγή η οποία, όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Αθήνα, θα αποτελέσει και το αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Τα στάδια αυτού του οδικού χάρτη όμως, και κυρίως οι δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις παραμένουν ακόμη υπό διαπραγμάτευση κι εκεί αναμένεται να πέσει το βάρος των σημερινών συνομιλιών Τσίπρα – Ζάεφ. Με δεδομένες, δε, τις δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ πως μετά το σημερινό ραντεβού κορυφής είναι πιθανό να απαιτηθεί και νέος γύρος επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά, ενδεχομένως, και νέα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Κατά τις ίδιες πηγές η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου «δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού» δίνει πλήρως και το στίγμα της κατάστασης – δείχνει, δηλαδή, ότι δεν πρέπει να αναμένεται συμφωνία μέσα σε μία ημέρα. Η βάση αισιοδοξίας πάντως διατηρείται, η διαπίστωση διπλωματικών κύκλων είναι πως «το παράθυρο ευκαιρίας εξακολουθεί να είναι ανοιχτό», και κοινοτικές πηγές θεωρούν εφικτή την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό μέσα στον επόμενο μήνα. Εάν το θετικό αυτό σενάριο επαληθευθεί, τότε θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας και να δοθεί θετικό σήμα για την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Το θετικό κλίμα, άλλωστε, συντήρησαν και οι δύο πρωθυπουργοί κατά την παρουσία τους χθες στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει ως παρατηρητής. Ο έλληνας πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;» απάντησε «πολύ μεγάλες», ενώ και ο Ζόραν Ζάεφ στην ερώτηση «τι περιμένετε από τη συνάντηση;» απάντησε «μόνον επιτυχία».