Μια ακόμη δύσκολη νύχτα έζησαν στην Αχαΐα με την εικόνα ωστόσο του μεγάλου πύρινου μετώπου που ξέσπασε εκ νέου στη Ζήρια να είναι βελτιωμένη την Κυριακή το πρωί μετά και την παρέμβαση των εναέριων μέσων. Η φωτιά ξέσπασε μετά τη μία το μεσημέρι με τους  ισχυρούς άνεμους να την οδηγούν προς κατοικημένες περιοχές. Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη περιουσίες και δασική έκταση, ενώ υπάρχουν και τραυματίες, τουλάχιστον έξι σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκ των οποίων οι πέντε χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία του Αιγίου και της Πάτρας. Τέσσερις από τους τραυματίες διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ ένας ακόμη πολίτης διακομίστηκε με έγκαυμα στο χέρι, στην προσπάθειά του να προστατεύσει το σπίτι του. 

Ads

Πολλές κατοικίες στην περιοχή έχουν καεί ολοσχερώς, όπως και βασικές υποδομές, ενώ κατασκηνωτικά κέντρα, παραλιακά μαγαζιά αφού εκκενώθηκαν, παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης των χωριών Ζήρια και Άνω Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Λόγγος και Σελιανίτικα, ενώ οι φλόγες έχουν φθάσει μέχρι τη θάλασσα, στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και στο Λαμπίρι, με τη φωτιά να έχει διασχίσει την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό και αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών κατευθύνθηκε στη Μπούκα.

Τη δραματική κατάσταση περιέγραψε, μιλώντας στον Ant1, o Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες σπίτια που έχουν καεί με τον ίδιο να εκτιμά πως ο τελικός απολογισμός θα είναι μεγάλος. Σημείωσε μάλιστα πως η σημερινή φωτιά ενδεχομένως να είναι αναζωπύρωση αυτής της 26ης Ιουλίου που δεν είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. «Η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς από εκεί που ξέσπασε λίγες μέρες πριν. Γύρισε η φωτιά και πέρασε πάνω από το χωριό. Δεν την πρόλαβαν. Έχουν καεί, λίγο ή πολύ πάνω από 20 σπίτια. Οι καταστροφές σε υποδομές και κτήματα είναι τεράστιες. Η Ζήρια δεν είναι αυτή που ξέραμε, είναι πια ένα μαύρο χωριό».

Σημειώνεται πως πολλοί οδηγοί ακινητοποιήθηκαν στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών, με την αστυνομία να πραγματοποιεί επιχειρήσεις για την απομάκρυνσή τους.  Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει σταματήσει η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό και στην Ολυμπία οδό, από Πάτρα προς Αίγιο και αντίστροφα, στο ύψος όπου βρίσκεται το μέτωπο. Συγκεκριμένα, από το ύψος του Δρεπάνου έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου. α οχήματα που ήταν εγκλωβισμένα στη θέση Μπούκα οδηγούνται από την τροχαία προς το Αίγιο. Στην παλαιά εθνική οδό η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το Δρέπανο έως τα Σελιανίτικα.

Ads

Κλειστή είναι και η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Πάτρα και όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, ενώ στην περιοχή μετέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Σε έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό και για αυτό ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν χωριά. Στην περιοχή, πρόσθεσε, βρίσκεται και ειδικό πλωτό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων ή εκδρομέων από τις ακτές.

image

image

image

image

image