Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τις 6 το πρωί σε πευκοδάσος, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, πάνω από την περιοχή της Σάρτης σε δύσβατη περιοχή. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ και δύο ελικόπτερα, 74 πυροσβέστες με 37 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα.

Ads

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής,  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών», επισημαίνει ο Απ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook. 

Στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, έχει φτάσει ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, που κατακαίει από το πρωί πευκώδεις εκτάσεις. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους. 

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με την συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού, εθελοντικών ομάδων. Εστάλη έγγραφο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή. Οι βλάβες στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση έχουν αποκατασταθεί.

Ads

Από τη φωτιά δεν απειλούνται σπίτια, ωστόσο νωρίτερα απομακρύνθηκαν προληπτικά 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης λόγω του πυκνού καπνού. Τις τελευταίες ώρες οι άνεμοι έχουν κοπάσει, αλλά το δύσβατο της περιοχής όπου καίει η φωτιά, δυσχεραίνει το έργο των επίγειων δυνάμεων που δεν μπορούν να προσεγγίσουν το μέτωπο.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία παρακαλεί  οι πολίτες και οι οδηγοί που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες – υποδείξεις των αστυνομικών.

image

image

image

image

image