Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα βασικά χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Ομικρον είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα του ιου για επανελλοιμώξεις». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η επαναλοίμωξη από τον κορονοϊό συνήθως συμβαίνει 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη και η μελέτη από την εθνική βάση του Κατάρ έδειξε για την φυσική νόσηση:

Ads

«Όταν η αρχική λοίμωξη γίνεται από τα στελέχη Αλφα, Βήτα και Δέλτα προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της ομικρον σε ποσοστό 90%. Όποιος νοσήσει αρχικά από την Όμικρον η προστασία φτάνει στο 60%» και κατέληξε λέγοντας ότι «η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα. Παίζουν ρόλο η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα».

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε μελέτη από το Ισραήλ για την 4η δόση του εμβολίου. Όπως σημείωσε η 4η δόση έγινε 3 μήνες μετά την τρίτη δόση στα άτομα άνω των 60 ετών και σύμφωνα με τη μελέτη διπλασιάστηκε η αντίσταση στη λοίμωξη, ενώ τριπλασιάστηκε η προστασία για εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Κατά την κ. Θεοδωρίδου η τρίτη δόση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών του ιού. «Ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο» και υπενθύμισε όσα αναφέρει ο CDC λέγοντας ότι «η σρατηγική χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων δεν είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ιου και απαιτούνται νέα εμβόλια λόγω της εξέλιξης των ιών» ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η 4η δόση προορίζεται για ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι».