Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ads

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. Στο πλαίσιο αυτό όπως διαβεβαίωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2017 με το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων να περιορίζεται στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα ν΄ αυξήσει το μηνιαίο αυτό όριο ή ακόμη και να παρατείνει χρονικά το πρόγραμμα στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες. Όπως ανέφερε ο ίδιος κατά γενική ομολογία το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εκτιμά ότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας ήταν επιτυχημένη, γεγονός που αντανακλάται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της ανεργίας στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά στις προβλέψεις της, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο 1,8% για το 2017 (από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Δεκέμβριο), στο 1,7% για το 2018 (από 1,6), ενώ διατήρησε την πρόβλεψη της για το 2019 στο 1,6%.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ