Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Θεόδωρος Λύτρας, σχετικά με την μετάλλαξη «Όμικρον» και την ταχύτητα μετάδοσής της.

Ads

«Η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”», έγραψε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο προσωπικό του προφίλ, στο twitter και συνέχισε: «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Ο Θεόδωρος Λύτρας αναδημοσίευσε επίσης πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, οι οποίοι δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, σχετικά με την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο καθηγητής τονίζει πως «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

Τέλος, προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί και προτείνει μια σειρά μέτρων.«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», αναφέρει χαρακτηριστικά.