Οργισμένος και αγανακτισμένος δήλωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του, στο σκάνδαλο της Novartis. 

Ads

Από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής για το σκάνδαλο Novartis, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αρνήθηκε κάθε κατηγορία: 

«Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Για την προστασία της τιμής μου θα φτάσω μέχρι τέλος, όσος χρόνος κι όσος κόπος κι αν απαιτηθούν». Όλα στο φως, δεν φοβάμαι τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα». 

«Επέλεξα να είμαι εδώ για να απαντήσω με ευθύτητα και ειλικρίνεια όπως πάντοτε έκανα από αυτό το ιερό βήμα. Είμαι εδώ για να δηλώσω ότι δεν με αφορούν οι οποίες νομικές εκτιμήσεις περί παραγραφής αδικημάτων ή άλλων νομικών διαδικασιών. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Για την προστασία της τιμής μου θα φτάσω μέχρι τέλος, όσος χρόνος κι όσος κόπος κι αν απαιτηθούν. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να υποστώ έναν μακρόσυρτο διασυρμό», εξήγησε ο πρώην υπουργός.

Όπως είπε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος θα ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκειμένου όπως είπε «να αποκαλυφθεί μόνο για μένα η αλήθεια». «Υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και χρηστότητα, με ηθική και πολιτική ακεραιότητα. Αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή, δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ», πρόσθεσε. 

Ads

«Διετέλεσα ένα χρόνο υπουργός Υγείας, και όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν ανήκε σε μένα η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός φαρμακευτικής πολιτικής», ανέφερε και κατέθεσε το σχετικό Φύλλο της Κυβέρνησης.

«Στη θητεία μου, ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων, την έκδοση δελτίου τιμών ή την τιμολόγηση νέων φαρμάκων. Ουδεμία προσωπική σχέση είχα με φαρμακευτική εταιρεία, με οποιοδήποτε στέλεχος από την αγορά του φαρμάκου», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι οι υπογραφές τις οποίες έβαζε ήταν σε συνεργασία με την ιεραρχία του υπουργείου και τους διευθυντές, «ζητώντας επιχειρήματα προκειμένου να θέσω την υπογραφή μου».

«Αιφνιδιάζομαι κι εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός του στη συγκεκριμένη δικογραφία», είπε και έκανε λόγο για «ευτελή ψευδομαρτυρία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει όταν έγινε γνωστό ότι το όνομά του εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Novartis: «Έθεσα και θέτω στη διάθεση της Δικαιοσύνης την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, το άνοιγμα των τραπεζικών μου λογαριασμών, την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία, το άνοιγμα του σπιτιού μου. Όλα στο φως. Δεν φοβάμαι τίποτα, διότι δεν έχω κάνει τίποτα».

Πηγή: ΕΡΤ