Το Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή καλείται να αποφασίσει, αν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» είναι ομοειδείς και αν θα συγκληθεί η Ολομέλεια, όπως αποφασίστηκε από τη σημερινή Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τη έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξετάζουν τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της Χ.Α για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών.

Ads

Διαβάστε:
Η πώληση της μικρής ΔΕΗ «κόβει» το ρεύμα στην κυβέρνηση

Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για παραπομπή του θέματος στο θερινό τμήμα της Βουλής, καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπό τις έντονες αντιδράσεις τους. Οι  εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επέμειναν στην άποψή τους ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν είναι ομοειδείς ώστε να γίνει η συζήτησή τους από την ολομέλεια της Βουλής. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη Διάσκεψη των προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής», συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τη γραμματεία του κόμματος. Όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο Νίκος Βούτσης «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό». Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση τόσο η δική του όσο και του Ν. Βούτση, θα είναι αρνητική στο να συμμετέχουν οι βουλευτές σε μια πρακτική «βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Ads

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της  Κοινοβουλευτική Ομάδας γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος. «Παρ΄όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Απόφαση μέσα από τα όργανά τους, για το αν θα συμμετέχουν ή όχι αύριο στη συζήτηση θα πάρουν επίσης ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με γραπτή του δήλωση  τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν -και δια αυτού του τρόπου να νομιμοποιηθούν- οι υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών.

«Το κυβερνητικό μπλοκ απέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 120 υπογραφές και ομοιότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κάτι που για μένα προσκρούει στην κοινή λογική», δήλωσε μετά την Διάσκεψη των Προέδρων, ο γραμματέας της Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Αναγνωστάκης.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να έχει δηλώσει πως διαφωνεί στο να αποφανθεί για το θέμα αυτό το πρώτο θερινό τμήμα και όχι η ολομέλεια που είναι «η καθ’ ύλιν αρμόδια», και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που γίνει αντικατάστασή του, θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είχε κληθεί να αποφασίσει για το εάν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός υπογραφών βουλευτών (120), αθροίζοντας ή μη τις υπογραφές, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, την οποία έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.  Πάντως, η σημερινή εξέλιξη, δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για την απόρριψη ενδεχόμενου αιτήματος της Διάσκεψης των προέδρων για σύγκληση της Ολομέλειας.

«Τον τελικό λόγο έχει η κυβέρνηση» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Πέμπτης και συμπλήρωσε: «Δεν έχει συζητηθεί αρκετά το θέμα της ΔΕΗ;». Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, χαρακτηρίζοντας επικοινωνιακή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν 120 υπογραφές κάτω από ένα κείμενο. Ο δε, αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν δέχεται να αθροιστούν οι υπογραφές του με εκείνες της Χρυσής Αυγής, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, παράλληλα πως «σε κάθε περίπτωση η διαδικασία δεν θα προχωρήσει».

 
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ
 
«H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου ‘Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας’, με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση ‘Μικρής ΔΕΗ’. Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών – ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.
 
»Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες  δεν εντάσσονται σε  αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της ‘Μικρής ΔΕΗ’. 
 
» Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες. Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο ‘Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας’,  που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπογράφεται από 11 βουλευτές (Κουβέλης Φώτης, Αναγνωστάκης Δημήτρης, Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος, Πανούσης Γιάννης, Ρεπούση Μαρία, Τσούκαλης Νίκος, Λυκούδης Σπύρος, Ξηροτύρη Ασημίνα, Φουντά Νίκη, Ψυρρας Θωμάς). Την πρόταση δεν υπογράφουν οι Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου, που ανεξαρτητοποιήθηκε λίγη ώρα νωρίτερα.
 
Όσον αφορά τον Σπύρο Λυκούδη, δεν θέλει να αθροιστεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ παρ’ ότι τη συνυπογράφει. «Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρη, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο Σπύρος Λυκούδης αναφέρει ότι είναι «γνωστό το σκεπτικό» για το οποίο ο ίδιος και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ «αρνήθηκαν την συνυπογραφή με τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασής του για δημοψήφισμα». «Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί σε τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα» σημειώνει επιπλέον και καταλήγει: «παραταύτα, επειδή η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτρέπει την εικόνα δορυφορικής σχέσης του κόμματος ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προσυπογράφω την πρόταση».
 
Η πρόταση του ΚΚΕ
 
«Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου   που οδηγεί στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου.
 
»Συγκεκριμένα οι Βουλευτές του ΚΚΕ ΖΗΤΟΥΝ την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση  και κατάργηση του ν. 1914/1990,  του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο “Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας”, του γνωστού ως “μικρή ΔΕΗ”».

Πρόταση και από Πολύδωρα
 
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 §2 εδ. β΄ του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο, ζητά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, πρόεδρος της «Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό».
 
Όπως αναφέρει ο κ. Πολύδωρας, το ψηφισθέν ήδη νομοσχέδιο – και μάλιστα ψηφισθέν από το Α΄ Θερινό Τμήμα, ενώ θα έπρεπε να συνεζητείτο και να εψηφίζετο από την Ολομέλεια της Βουλής λόγω του ότι δι’ αυτού ρυθμίζεται (ή απορρυθμίζεται) σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα, όπως αυτό της παραχωρήσεως του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες – έχει ως αποτέλεσμα τον, τοις πράγμασι αμφίβολης συνταγματικότητας και ακόμη πιο αμφίβολης χρησιμότητας και ωφελιμότητας για το Δημόσιο συμφέρον, «ακρωτηριασμό» κατά 30% της ΔΕΗ.
 
Ο Βύρων Πολύδωρας υπογραμμίζει, επίσης, ότι επί του σοβαροτάτου αυτού κοινωνικού ζητήματος κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ερωτηθεί και αποφανθεί τελεσιδίκως ο λαός, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα (άρθρο 44 §2 εδ. β΄) και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 116). Εκτιμά εξάλλου ότι κανένας περιορισμός από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής δεν τίθεται, ώστε οι προτείνοντες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να υπογράψουν υπό ενιαίο κείμενο προτάσεως, αντιθέτως, κρίνεται έγκυρη και κρατούσα κατά το «νομολογιακό προηγούμενο» της Βουλής του έτους 2008 η συνάθροιση των υπογραφών υπό ομοειδή κείμενα προτάσεως (άποψη που υποστηρίζει και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής).