Μοιραία λάθη γιατρών, χειροδικίες, οικονομικές ατασθαλίες, ανάρμοστες συμπεριφορές, σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος ανηλίκων, διακίνηση ναρκωτικών: κρούσματα της καθημερινής πραγματικότητας τα οποία εκ του αποτελέσματος αντιμετωπίζονται ελαφρά τη καρδία στο Δημόσιο. Λάδι στη φωτιά της ατιμωρησίας ρίχνει η υποβάθμιση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ads

Το tvxs.gr περιηγήθηκε στα αρχεία υποθέσεων οι οποίες έχουν απασχολήσει το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα καθηγητή σε γυμνάσιο των βορείων προαστίων ο οποίος παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτρια: 3 μήνες οικονομικό πρόστιμο – συνεχίζει να διδάσκει. Άλλος εκπαιδευτικός, δάσκαλος… πορνογραφίας, είχε τοποθετήσει κάμερες στη σχολική αίθουσα απαθανατίζοντας τα απόκρυφα σημεία παιδιών: 6 μήνες παύση καθηκόντων, πιθανή η επιστροφή του στην τάξη.
 
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι χειροδίκησαν σε βάρος ανηλίκων, εφοριακοί οι οποίοι ουδέποτε υπέβαλαν φορολογική δήλωση, άλλοι που επέδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά σε πολίτες, δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι εντοπίστηκαν να διακινούν ναρκωτικά. Όλοι τους, παραδείγματα υπαλλήλων οι οποίοι διαπιστωμένα τέλεσαν αδίκημα και στη συνέχεια έπεσαν στα «μαλακά».
 
Καταλυτικός προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων όπου διαπιστώνεται αδίκημα ήταν μέχρι πρότινος ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στη θέση του οποίου βρίσκεται ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ από τους χειρισμούς του οποίου έχασε τη ζωή του ασθενής. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Ρακιντζή, αν δεν είχε προσφύγει στο ΣτΕ ο Γενικός Επιθεωρητής, τότε ο συγκεκριμένος γιατρός σήμερα θα συνέχιζε να εργάζεται σε ένα από τα δημόσια νοσοκομεία.
 
Το δικαίωμα της ένστασης έχει χαθεί για το θεσμό βάσει του νέου νομικού πλαισίου το οποίο θεσμοθετήθηκε το Μάρτιο του 2012. «Ως εκ τούτου, τα πειθαρχικά συμβούλια εκδίδουν όποιες αποφάσεις επιθυμούν, γνωρίζοντας ότι δεν τους ασκείται πλέον κανένας έλεγχος. Σήμερα, δεν γνωρίζω καν τι είδους αποφάσεις λαμβάνονται, διότι με τους νέους κανόνες τα συμβούλια δεν είναι υποχρεωμένα να μου τις κοινοποιούν. Ωστόσο, ακούω και γνωρίζω ότι είναι σε εξέλιξη ένα ‘πλυντήριο’ πειθαρχικών αποφάσεων», τονίζει στο tvxs.gr ο κ. Ρακιντζής.
 
Ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή υποβαθμίστηκε διότι εκτιμήθηκε πως θα ήταν επαρκής η θεσμοθέτηση μίας διαφορετικής σύνθεσης των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, ύστερα από την προσθήκη δικαστών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, «τα συμβούλια ακόμη και σήμερα, παρ’ όλη την αλλαγή του νόμου, συνεχίζουν να συνεδριάζουν με 3 υπαλλήλους και 2 συνδικαλιστές».
 
Συνεργάτες του Γενικού Επιθεωρητή εξηγούν ότι κατά κανόνα τις αποφάσεις διέπει η λογική της συναδελφικής αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται τραγελαφικά περιστατικά στη δημόσια διοίκηση:

«Ένας καθηγητής διατηρούσε σχέση με μικρή μαθήτρια. Εντοπίστηκε και μετακινήθηκε σε άλλο σχολείο, απ’ όπου μας τηλεφωνούν και μας λένε: ‘Εμείς τι θα τον κάνουμε τώρα εδώ; Κινείστε κάποια διαδικασία, βοηθήστε μας’. (…) Σε άλλο δημόσιο φορέα υπηρετεί ένας άνθρωπος ο οποίος κατά γενική ομολογία δεν έχει σώας τας φρένας. Πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο, κάθεται μερικές ώρες σε μια γωνία και φεύγει. Δεν του μιλάει κανείς. Τον φοβούνται και λίγο. Κανείς δεν κάνει καταγγελία».