Το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, με τις ευρωπαϊκές εφημερίδες να μιλούν για ιστορική νίκη της Αριστεράς αλλά και αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο φυσικά οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να σχηματιστεί εντός της ημέρας με τους εταίρους – δανειστές της χώρας. Τα περισσότερα ξένα μέσα προξοφλούν πάντως ότι η αλλαγή στην Ελλάδα σημαίνει και αλλαγή στην Ευρώπη.
 

Ads

«Λούλα ή Τσάβες» αναρωτιούνται οι Financial Times αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρθογράφος της εφημερίδας επισημαίνει σε αρκετά σημεία πως η ανάδειξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκείνος «είχε συγκρουσιακή πολιτική τακτική και πύρινη ρητορική αλλά στα ουσιαστικά σημεία της εξωτερικής του πολιτικής ήταν πραγματιστής» υποστηρίζει.
 
«Το βασικό ερώτημα, στο οποίο δεν μπορεί ακόμη να δοθεί οριστική απάντση, είναι αν ο κ. Τσίπρας θα εξελιχθεί σε μετριοπαθή, πρόθυμος να κλείσει συμφωνίες με τους δανειστές της Ελλάδας. Επί τρία χρόνια, ακουγόταν περίπου σαν τον Ούγκο Τσάβες, τον αποβιώσαντα πρόεδρο της Βενεζουέλας και αγκάθι για τις ΗΠΑ, και άλλες σαν τον Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, που κατά την ενόσω στην εξουσία, κυβέρνηση ως μεταρρυθμιστής, παρά ως ριζοσπάστης αριστερός» σημειώνει η εφημερίδα.
 
«Ο επικεφαλής του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την νίκη του, δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στα πέντε έτη ταπείνωσης και πόνου που βίωσε η Ελλάδα, υποσχόμενος ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία διάσωσης με τους δανειστές» γράφει το BBC. Ο ανταποκριτής του πρακτορείου από την Αθήνα εκτιμά ότι η νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη αφού δείχνει ότι οι πολίτες απορρίπτουν τη λιτότηα που εκπορεύονται από Βρυξέλλες και Βερολίνο.
 
«O Tσίπρας κρατά στα χέρια του την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας» υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian που επισημαίνει ότι ενώ καμιά πλευρά δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη οι θέσεις τους είναι πολύ μακρία και προς το παρόν αγεφύρωτες. Πάντως η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο «θρίαμβος του Τσίπρα» σημείναι πολλά για κόμματα όπως οτ Ισπανικό Podemos και το ιρλανδικό Sinn Féin αλλά επιπλέον και για τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, Ολάντ και Ρέντσι, που δυσφορούν στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται στην Ευρώπη.
 
Τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει τη Δευτέρα στο εξώφυλλό της η γαλλική εφημερίδα Liberation, με χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης». «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές στη χώρα και δίνει ελπίδα για αλλαγή στην πολιτική της ευρωπαϊκής λιτότητας» σχολιάζει η εφημερίδα. Η Le Figaro από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η Ευρώπη «κρατά την ανάσα της» μπροστά στα νέα δεδομένα στην Ελλάδα που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις των ευρωπαίων.
 
Σε ιστορική νίκη της αριστεράς, αναφέρεται η γαλλική «Le Monde» που επισημαίνει τις διαφορετικές αντιδράσεις στην ΕΕ με κάποιους να μιλούν για «νέα εποχή» και άλλους να εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
 
Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας κι αυτή είναι να τηρήσει τις δεσμεύσεις του πείθοντας παράλληλα τους πιστωτές να μην «κλείσουν την κάνουλα» της ρευστότητας.
 
Το γερμανικό Spiegel υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει μια ευκαιρία. «Δεν χρειάζεται να συμβεί το καταστροφικό σενάριο» υποστηρίζει το περιοδικό αναφερόμενο σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Πιθανώς ο Τσίπρας είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος, αλλά να επιδιώξει λύση διά της διαβούλευσης με τους πιστωτές» σημειώνε μεταξύ άλλων το Spiegel ενώ δεν αποκλείει «η χθεσινή ημερομηνία περάσει στην Ιστορία που θα ξεκινήσει επιτέλους η πολιτική αναένωση της Ελλάδας και ο Τσίπρας έχει πραγματικά το θάρρος να τα βάλει με μεγιστάνες της ναυτιλίας και των ΜΜΕ».