Κλείνουν, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων, οι φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας και Τρίπολης. Στον Κορυδαλλό κρατούνται πάνω 2.300 άνθρωποι, ενώ ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας, σε απόγνωση, σημειώνει σε επιστολή του πως «πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική». Από την πλευρά του ο διευθυντής των φυλακών της Τρίπολης κάνει λογο για «αδιαχώρητο».

Ads

 
Όπως αναφέρεται στις σχετικές επιστολές των διευθυντών των δύο φυλακών, δεν υπάρχει πλέον χώρος για άλλους κρατούμενους και πλέον οι πύλες σε Κορυδαλλό Χαλκίδα και Τρίπολη θα μείνουν κλειστές.
 
Αυτή η απόφαση δημιουργεί πρόβλημα στα επιμέρους Αστυνομικά τμήματα τόσο της Αθήνας, όσο και της Χαλκίδας, αλλά και στο Μεταγωγών, καθώς οι κρατούμενοι θα υποχρεώνονται να παραμένουν στοιβαγμένοι σε αυτά. Προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στα δικαστήρια, καθώς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι μεταγωγές.
 
«Σας αναφέρουμε προς ενημέρωσή σας ότι από σήμερα 27 Ιανουαρίου 2012 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους, λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του καταστήματός μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους», τονίζει ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού σε σχετικό έγγραφό του.
 
«Πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να ‘εκραγεί’ με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά της. Παρακαλούμε, όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα κατάστημα κράτησης». αναφέρει στην επιστολή του ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας.
 
«Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε», σημειώνει ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας.
 
Σημειώνεται πως ο αριθμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ανέρχεται σήμερα στους 12.703 που είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ η χωρητικότητα όλων των καταστημάτων κράτησης είναι 9.300 άτομα. 
 
Στην Τρίπολη ο διευθυντής φυλακών στο σχετικό έγγραφο προς στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για «αδιαχώρητο». Σημειώνεται πως οι φυλακές της Τρίπολης είναι χωρητικότητας 65 ατόμων και «φιλοξενούν» 180 κρατούμενους. Ακόμη τέσσερις διευθυντές φυλακών, απέστειλαν έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο αναφέρουν ότι επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες κράτησης και έχει επέλθει το αδιαχώρητο. Πρόκειται για τους διευθυντές των φυλακών Θεσσαλονίκης, Μαλανδρίνου, Γρεβενών και Ναυπλίου.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο στη Βουλή θα συζητηθούν μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.