Σε «αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειάς τους από τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους», από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, αποδίδει το αίτημα αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής.

Ads

 
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφέρει στην έκθεσή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε ότι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, αναφέρθηκαν σε τρεις υποθέσεις που αφορούν: τα CDS, τη γνωστή λίστα φοροφυγάδων του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά και την υπόθεση τράπεζας. Οι δύο εισαγγελείς δέχθηκαν παρεμβάσεις στις 3 παραπάνω υποθέσεις, όπως οι ίδιοι επικαλούνται, από πολιτικούς, συναδέλφους τους, δημοσιογράφο κ.λπ.
 
Ειδικότερα, ως προς την υπόθεση των CDS, ο κ. Μακρής αναφέρει ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, τον Οκτώβριο του 2011, δέχθηκαν την παράκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και του γενικού γραμματέα του ίδιου υπουργείου για «την όσο το δυνατόν σύντομη παράταση» της επίμαχης υπόθεσης. Το ίδιο, όμως, συνέστησαν στους κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, και ο προϊστάμενός τους, αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νικόλαος Παντελής. Οι δύο τελευταίοι συνέστησαν στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς ότι πρέπει να επισπεύσουν τις οποιεσδήποτε εξετάσεις τους στην επίμαχη υπόθεση των CDS, λόγω της εξαιρετικής σημασίας της και της ευρείας δημοσιότητάς της. Επιπροσθέτως, ο κ. Τέντες συμβούλευσε τον κ. Πεπόνη να είναι προσεκτικός κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γιατί οι έρευνές του έθιγαν οικονομικά συμφέροντα ή και πρόσωπα με επιρροή στη δημόσια και οικονομική ζωή της χώρας και οποιαδήποτε άστοχη ενέργειά του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
 
Ως προς την υπόθεση της λίστας των 3.850 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, για την οποία είχε κάνει λόγο ο κ. Κουσελάς, ο κ. Μακρής, στην αναφορά του, επισημαίνει ότι ο κ. Πεπόνης μόλις έμαθε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Για την ενέργειά του αυτή οι Ι. Τέντες και Ν. Παντελής εξέφρασαν επιφυλάξεις, εξηγώντας του ότι θα ήταν φρονιμότερο πρώτα να πάρει στα χέρια του τη λίστα των μεγαλοοφειλετών και ύστερα να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση, με το επιχείρημα ότι υπάρχει η πιθανότητα η παραγγελία του αυτή κριθεί «πρόωρη».
 
Σχετικά με την υπόθεση της ελεγχόμενης Τράπεζας για οικονομικές ατασθαλίες, στην αναφορά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επισημαίνει ότι στις 30.11.2011 τον Ν. Πεπόνη επισκέφθηκε στο γραφείο του γνωστός και έγκριτος δημοσιογράφος και τον πληροφόρησε ότι «γνωστός μεγαλοοικονομικός παράγων τού εξέφρασε απειλές για το πρόσωπό του, εξαιτίας του ότι εκτυλίσσεται και εκκρεμεί στα χέρια του συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση που άπτεται ευθέως του αντικειμένου της επαγγελματικής του δραστηριότητας», ενώ σύμφωνα με όσα ανάφερε προφορικά σήμερα ο κ. Μακρής, ο δημοσιογράφος μετέφερε στον κ. Πεπόνη ότι ήταν οργισμένος ο ελεγχόμενος από τον οικονομικό εισαγγελέα παράγοντας της Τράπεζας.
 
Επίσης, στην αναφορά του ο αντεισαγγελέας του ΑΠ υπογραμμίζει ότι «ο διοικητής της Υ/Δ Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΛΑΣ ήταν δικός του άνθρωπος (σσ. του μεγαλοοικονομικού παράγοντα) και παρακολουθούσε τις κινήσεις του (σσ. του κ. Πεπόνη) κατά πόδας». Παράλληλα, έγινε λόγος για παρακολούθηση των τηλεφώνων του κ. Πεπόνη. Ο τελευταίος, εκτίμησε το συγκεκριμένο περιστατικό ως ιδιαίτερα σοβαρό και το κοινοποίησε στους προϊσταμένους του και στον αρχηγό της ΕΛ.ΛΑΣ προς λήψη μέτρων για την προσωπική του ασφάλεια (αλλαγή υπηρεσιακού αυτοκινήτου κ.λπ.).
 
Ακόμη, για την υπόθεση της Τράπεζας αναφέρεται ότι τον Νοέμβριο του 2011 ο κ. Πεπόνης, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του κ. Παντελή, τους επισκέφθηκε συνταξιούχος αρεοπαγίτης και ζήτησε πληροφορίες για την πορεία της προκαταρκτικής έρευνας για τις ατασθαλίες της Τράπεζας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, οι παρεμβάσεις που αναφέρουν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης δεν συνιστούν ποινικά αξιόλογες πράξεις, ούτε καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπηρεσιακά επιλήψιμες συμπεριφορές. Κι αυτό γιατί:
 

  • η σύσταση προς σύντομη περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τα CDS, που έγινε σ’ αυτούς από τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον κ. Τέντε και τον κ. Παντελή «βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων των επίμαχων προσώπων», καθόσον τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορούν, σε υποθέσεις εξαιρετικής σημασίας, να ζητήσουν τη διενέργεια της ανάκρισης και της εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

 

  • η συμβουλή του κ. Τέντε, την οποία έδωσε στον κ. Πεπόνη ότι θα ήταν φρονιμότερο πρώτα να πάρει στα χέρια του τη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και ύστερα να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση, μήπως και η παραγγελία του κριθεί ως πρόωρη, βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της εποπτείας του, την οποία αυτός ασκεί σε όλους τους εισαγγελείς της χώρας.

 

Ads
  • η πληροφορία που παρασχέθηκε στον κ. Πεπόνη από δημοσιογράφο ότι κάποιος μεγαλοοικονομικός παράγοντας εξέφρασε απειλές κατά του προσώπου του, αφήνεται στην κρίση του κ. Πεπόνη). Αν θεωρεί τις απειλές σοβαρές, «πράγμα που το αρνείται», να υποβάλει εναντίον του μηνύσεις για το κατ’ έγκληση διωκόμενο έγκλημα της απειλής.

 

  • η πληροφορία, που παρασχέθηκε επίσης από στέλεχος της ΕΛ.ΛΑΣ ότι παρακολουθεί τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες, μπορεί αναφερθεί, από τον ίδιο, στον αρμόδιο εισαγγελέα.

 

  • η αναζήτηση πληροφοριών από τον συνταξιούχο αρεοπαγίτη, δεν συνιστά αξιόποινη πράξη, ούτε οποιαδήποτε υπηρεσιακά επιλήψιμη συμπεριφορά.

 
Κατόπιν αυτών, ο κ. Μακρής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραίτηση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη αποτελεί «αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειάς τους από τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους, ότι είναι απότοκη της επαινετής ευαισθησίας τους στην προσήλωσή τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και ότι δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε καμία ποινικώς αξιόλογη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπηρεσιακά επιλήψιμη σ’ αυτούς παρέμβαση στο έργο τους».
 
Η αναφορά του κ. Μακρή διαβιβάστηκε από τον κ. Τέντε στον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο τελευταίος, με δηλώσεις του, κατηγόρησε τους οικονομικούς εισαγγελείς πως έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις πράξεις και συμπεριφορές τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνομιλιών
 
Ανακοίνωση-απάντηση για το θέμα περί ενδεχόμενης παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών εισαγγελικών λειτουργών του τομέα της οικονομίας, εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία αναφέρει τα εξής:
 
– Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών ρυθμίζεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και διαδικασίες εφαρμογής.
 
– Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, λειτουργώντας στο πλαίσιο του νόμου και των συνταγματικών αρχών του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ακολουθούν απαρέγκλιτα το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο και την οριζόμενη διαδικασία άρσης του απορρήτου.
 
– Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η άρση του απορρήτου εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες εποπτεύονται από Εισαγγελικό Λειτουργό.