Νέες αλλαγές στους λογαριασμού ρεύματος φαίνεται πως ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο, με τα καινούργια δεδομένα να τίθενται μάλιστα σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

Ads

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα για τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η κυβέρνηση αναμένει και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τα μέτρα ελέγχου των τιμών της ενέργειας προκειμένου να κάνει τις οριστικές επιλογές, αλλά φέρεται να υπάρχει η πολιτική βούληση για τη διαμόρφωση νέου τρόπου επιχορήγησης των δαπανών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνουν όμως αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τον Οκτώβριο το υφιστάμενο σύστημα των επιχορηγήσεων λογαριασμών ρεύματος ανεξαρτήτως του ύψους κατανάλωσης παύει να ισχύει. Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται σενάρια σύνδεσης των ενισχύσεων με βάση το μέγεθος της εξοικονόμησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά νοικοκυριό και ανά επιχείρηση.

Με βάση όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:

Ads
  1. Η χορήγηση επιδότησης, χαμηλότερη σε σχέση με τα τελευταία επίπεδα, σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η παροχή έξτρα ενίσχυσης σε όσους καταναλωτές πετύχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης. Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτούνται ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν από το ΔΕΔΔΗΕ.
  2. Η παροχή ενίσχυσης στους λογαριασμούς, η οποία θα κλιμακώνεται ανά μέγεθος κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση. Για να γίνει πιο σαφές μπορεί να δίνεται ένα συγκεκριμένο ποσό για καταναλώσεις μέχρι 300 Κιλοβατώρες το μήνα και από κει και πάνω η ενίσχυση να μειώνεται.
  3. Η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος μόνο για όσους πετυχαίνουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά συγκεκριμένους στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση βάσει θεσμικών αλλαγών που είχε περάσει, χορηγεί οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.