Την παράλληλη λειτουργία της αγοράς με click away και click in shop στην Αττική ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας των τελευταίων ημερών.

Ads

Για το σύνολο της αγοράς επιστρέφει η λειτουργία με click away, ωστόσο εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης, βιβλιοπωλεία, αλλά και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ, τα οποία θα λειτουργούν με click in shop, δηλαδή με είσοδο στο κατάστημα με προκαθορισμένο ραντεβού.

Από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ενημέρωσε πως τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, στις «κόκκινες περιοχές», μία εκ των οποίων είναι και η Αττική, θα λειτουργούν:

Ads
  • Οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away),
  • Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία, με ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).

Πώς λειτουργεί το click away

Τα καταστήματα θα ανοίγουν προαιρετικά από τις 07:00 έως τις 20:00. Οι πληρωμές θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά ή με POS. Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 για να μεταβούν στο κατάστημα, που έχουν κλείσει ραντεβού να ψωνίσουν. Το χρονικό περιθώριο για αγορά παραμένει το 2ωρο, με ώρα έναρξης την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του. Η είσοδος στο κατάστημα απαγορεύεται και η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση– ΑΦΜ – Χρονικό διάστημα παραλαβής.

Πώς λειτουργεί το click in shop

Ο πελάτης αιτείται ραντεβού από την επιχείρηση, η οποία εν συνεχεία καταχωρεί είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφο το αίτημα του και αποστέλλει τον πελάτη, μήνυμα (SMS ή email), που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής. O καταναλωτής αποστέλλει SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή. Και σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών.

Εντός των καταστημάτων προβλέπεται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ πελατών στα ταμεία, απόσταση 1,5  μέτρου μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα ουρά στους εξωτερικούς χώρους. Υποχρεωτική είναι  η επισήμανση σε εμφανές σημείο του μέγιστου αριθμού πληθυσμού εντός των καταστημάτων. Το ωράριο των καταστημάτων θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.