Η κόντρα μεταξύ των δυο υπουργείων (Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Παιδείας) για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ ήδη υπήρχε, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέδρος, αναφέροντας ότι παρέλαβα δύο επιστολές από Αρβανιτόπουλο και Μητσοτάκη με αντίθετο περιεχόμενεο. Σημείωσε επίσης ότι υπερασπίζεται τη θέση του ΠΑΣΟΚ πως πρέπει να τεθεί συνολικά συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση αλλά και με την τρόικα το θέμα των διαθεσιμοτήτων ενώ ανέφερε ότι ποτέ δεν εκβίασε με παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Οι διαθεσιμότητες προϋποθέτουν σοβαρή αξιολόγηση

«Δεν μπορεί υπουργός που διορίζεται στις 3 το μεσημέρι, στις 5 το απόγευμα να υπογράφει απολύσεις χτυπώντας στο ψαχνό», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Εγώ παρέλαβα μια επιστολή προς εμένα, από τον κ. Μητσοτάκη, και μία επιστολή του κ. Αρβανιτόπουλου προς τον κ. Μητσοτάκη με αντίθετα περιεχόμενα. Υπήρχε μία διαφωνία η οποία κράταγε κάποιο καιρό. Και αυτή η διαφωνία είχε ανθρώπους στην άκρη της. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένας καινούργιος υπουργός αναλαμβάνει χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσει τα αναγκαία εφόδια να πάρει τις αποφάσεις του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

Παράλληλα, εκτίμησε ότι  θα βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες ημέρες, η οποία όπως είπε εδράζεται και σε μια συζήτηση που θα ανοίξει για το θέμα των διαθεσιμοτήτων ενώ σημείωσε ότι ταυτίζεται με τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό. Επεσήμανε, ακόμη, ότι ποτέ δε θα έβαζε τη χώρα σε κίνδυνο και πως η αφετηρία του δεν έχει καμιά σχέση με συντεχνιασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρχε δέσμευση του πρωθυπουργο Άντώνη Σαμαρά πως δε θα γίνουν άλλες απολύσεις πριν αναλάβει το υπουργείο, ο Α. Λοβέρδος ανέφερε πως η γενικότερη αναφορά την οποία και αποδέχθηκε, είναι ότι η κυβέρνηση αλλάζει σελίδα και «ό,τι ήταν να γίνει με τις απολύσεις, έχει ήδη γίνει».

Στο μεταξύ, η Καθημερινή του Σαββάτου, αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε μία συνολικότερη αμφισβήτηση του συστήματος της διαθεσιμότητας, που οδηγεί σε αποχώρηση 7.000 υπαλλήλους από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Νέες προσφυγές στο ΣτΕ

Σημειώνεται ότι για δεύτερη φορά προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ζητώντας την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες καταργήθηκαν οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των δύο ΑΕΙ. Τα δύο ιδρύματα έχουν ήδη προσφύγει από το τέλος του περασμένου έτους στο ΣτΕ για το ζήτημα αυτό και αναμένεται η δημοσίευση των αποφάσεων.

Εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ, η κυβέρνηση με νέες υπουργικές αποφάσεις επανήλθε στο ίδιο θέμα, αλλά αυτή τη φορά κατάργησε μικρότερο αριθμό οργανικών θέσεων διοικητικών υπαλλήλων. Στις νέες προσφυγές τα ΑΕΙ υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το καθεστώς της μείωσης των διοικητικών υπαλλήλων και η θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είναι αντίθετο τις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.