Ότι το «παιχνίδι είναι χαμένο για όσους κλείνουν τα πανεπιστήμια», είπε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΜΠ, ενστερνιζόμενος και χαρακτηρισμούς της πρώην υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, που είχε πει χθες ότι όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο συνιστούν «εθνικό έγκλημα». Την ίδια στιγμή, η εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την κατάληψη της πύλης του Ιδρύματος, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την επ’ αόριστον απεργία τους.

Ads

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Mega, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει άπρακτη εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αλλά πρόσθεσε ότι «η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο». Σε αυτό το σημείο δήλωσε ότι σήμερα θα υπάρξει νέα συνάντησή του με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων.  «Αν χαθεί το εξάμηνο το Πολυτεχνείο, θα περάσει κρίση για πολλά χρόνια», τονίζοντας παράλληλα, ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλείνει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΜΠ αποφασίστηκε από τους διοικητικούς υπαλλήλους κλείσιμο επ αόριστον με αποτέλεσμα να παραιτηθούν η πρόεδρος των διοικητικών Ράνια Ζάχου και η γενική γραμματέας Έφη Φλωράκη, οι οποίες διαφωνούν με την απόφαση.

Χθες ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο γραμματέας της ΝΔ, δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι «είναι στο χέρι του υπουργού Παιδείας και των πρυτανικών αρχών να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος και να ανοίξει το Μετσόβιο. Οι υπεύθυνοι πρέπει να μην φοβούνται και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ads

«Οι όροι που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι αυτοί που εμποδίζουν τα πανεπιστήμια να λειτουργούν» τόνισε στο ίδιο κανάλι από την άλλη πλευρά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

Την ίδια στιγμή, συγκεντρωμένοι φοιτητές στην είσοδο του Πολυτεχνείου την Τρίτη εμπόδισαν σύμφωνα με άλλους φοιτητές την είσοδο στον χώρο του ιδρύματος, ενώ σε μια περίπτωση υπήρξε συμπλοκή μεταξύ των φοιτητών. 

Σήμερα, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της εισόδου του Πολυτεχνείου και παρεμπόδιση όσων επιχειρούν να εισέλθουν στο Ίδρυμα. Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Σπύρος Παππας, ο οποίος θα διερευνήσει αν μεταξύ άλλων έχει τελεστεί το αδίκημα της παράνομης βίας.