Το ενδεχόμενο να παρέχεται από το νέο ακαδημαϊκό έτος διδασκαλία και κα’ οίκον σε όσους φοιτητές πάρουν μετεγγραφή σε κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας εξετάζει ο υπ. Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ads

 
Τη συγκεκριμένη πρόταση για μαθήματα εξ’ αποστάσεως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Μία λύση που θα ήταν πιθανώς εφαρμοστέα από φέτος σε κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ είναι για ορισμένα από αυτά τα παιδιά να εφαρμοστεί ο θεσμός της εξ αποστάσεως διδασκαλίας» είπε χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφές, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 20.000, τη στιγμή που πέρσι ήταν 10.000. Ο δε, υπουργός επισήμανε ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να αλλάξει το σχετικό άρθρο 53 του Ν.4264/14 για τις μετεγγραφές.
 
Συνεπώς μετεγγραφή θα δικαιούνται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ειδικές κατηγορίες και φοιτητές με βάση τα οικονομικά κριτήρια (όριο τα 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντος). Αυτό εκτιμάται ότι θα φέρει συνωστισμό σε επιμέρους τμήματα καθώς οι μετεγγραφές φέτος αναμένεται να είναι περισσότερες.
 
Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε επίσης ότι μελετάται η οικονομική ενίσχυση των κεντρικών ιδρυμάτων που θα δεχθούν μεγάλο αριθμό μετεγγραφέντων φοιτητών.

Αντιτάσσονται οι πρυτάνεις

Κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων του Υπουργείου για τις μετεγγραφές τάσσεται το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, κάνοντας λόγο για προβλήματα στο σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί το Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση για επιπλέον μετεγγραφές, αλλά να διαβουλευθεί με τα Πανεπιστήμια «προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Ads

«Αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν κατά μείζονα λόγο οι ψηφισθείσες κατά τον περασμένο Μάιο, αλλά και οι σχεδιαζόμενες νέες ρυθμίσεις, το υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών/φοιτητριών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων. Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα θίξει και τα Κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα καταρρεύσουν υπό το βάρος τής, για ακόμη μια φορά, αλόγιστης και άμετρης αύξησης των φοιτητών τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων σε πολλά ακαδημαϊκά Τμήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις απευθύνουν έκκληση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς, όπως αναφέρουν, οι νέες μειώσεις στους προϋπολογισμούς τους θα καταστήσουν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία. Όπως σημειώνουν ειδικότερα, οι προϋπολογισμοί για το οικονομικό έτος 2015 είναι μειωμένοι στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών έως και 20% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014 και ζητείται να εμφανίζουν πλεόνασμα σε ποσοστό 9% των συνολικών εσόδων.