Δριμύτατη κριτική εναντίον της κυβέρνησης αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή, αμέσως μετά την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Όπως είπε η «Λαϊκή Ενότητα» έχει «εναλλακτικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο», που θα βάλει «τέλος στα μνημόνια και τους εκβιασμούς» της ΕΕ, για να επιβιώσει η χώρα, επισημαίνοντας πως η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μια επιλογή που θα υλοποιήσει η Λαϊκή Ενότητα εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Ads

«Η κυβέρνηση προχώρησε αυγουστιάτικα σε παραίτηση και σε εκλογές-εξπρές. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να υφαρπάξει, μέσω των πρόωρων εκλογών, την ψήφο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της διέψευσε τις προσδοκίες του λαού. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση «δεν ανατράπηκε, αλλά παραιτήθηκε, κάτι που δείχνει φόβο, αμηχανία και πανικό». «Η κυβέρνηση φοβήθηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να μετρηθεί η εμπιστοσύνη και να μιλήσουν οι βουλευτές και κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Για τη δημιουργία του νέου κόμματος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Σήμερα 25 βουλευτές, που παρέμειναν συνεπείς στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τις πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων ούτε πέρασαν στην αντίπερα όχθη, συγκρότησαν μια νέα πολιτική κίνηση, τη Λαϊκή Ενότητα. Η Λαϊκή Ενότητα δεν φιλοδοξεί να γίνει άλλο ένα κόμμα, αλλά ένα ευρύτερο αντιμνηνομιακό μέτωπο, ένα μέτωπο προοδευτικό απέναντι στη μνημονιακή συναίνεση των πολιτικών κορυφών, που είναι σε πλήρη διάσταση με τον λαό. Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο δημοκρατίας και ρήξης».

«Από τις εκλογές αυτές θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας για αρκετές δεκαετίες. Είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι εκλογές. Θα κριθεί η επιβίωση της Ελλάδας. Το πρόγραμμά μας θα κατατεθεί σύντομα», σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης.

«Το «Όχι» του δημοψηφίσματος δεν θα μείνει ορφανό αλλά ούτε και αναπάντητο. Η χώρα δεν αντέχει άλλα μνημόνια: ή θα τελειώσουμε εμείς τα μνημόνια ή τα μνημόνια θα τελειώσουν εμάς», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα που κατά το παρελθόν είχαν υπογράψει ή υποστηρίξει μνημόνια.

Ads

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η παράταξή του θα λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Π. Λαφαζάνης απάντησε: «Είμαστε η τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα εντός της Βουλής. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να μας παραδόσει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης». Παράλληλα προανήγγειλε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής, για να έρθει σε επαφή με τον κόσμο, με φορείς, συνδικάτα, μέτωπα, την κοινωνία.

Σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει τους πυλώνες πάνω στους οποίος εδράζεται η Λαϊκή Ενότητα, ο Π. Λαφαζάνης είπε: «Θέλουμε μια Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη και με προοπτική. Πρώτος άξονάς μας είναι η διαγραφή των μνημονίων αλλά και η διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Θέλουμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, να πούμε ένα μεγάλο «Όχι» στο λαό, να γίνουμε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Ζητάμε μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, μέσω ενός δικαιότερου συστήματος φορολόγησης».