Το στίγμα των προτεραιοτήτων του εν όψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινά τη Δευτέρα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» που θέλει να τρέξει η κυβέρνηση πέραν του Μνημονίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας.

Ads

Απέναντι από το κατεστημένο

Ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν άφησε την προσπάθεια της αριστερής διακυβέρνησης να γίνει παρένθεση. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ο ελληνικός λαός δικαίωσε «τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο μίας σκληρής διαπραγμάτευσης» αλλά και «τη δύσκολη επιλογή που κάναμε να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει μπροστά της την προσπάθεια της ολιγαρχίας να εμποδίσει την προσπάθεια της να τελειώσει με το παλιό και ότι η αντιπολίτευση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτό το κατεστημένο και όχι η ΝΔ. Όπως είπε η ΝΔ απλά θα εκφράζει τα συμφέροντα της. Δήλωσε, ωστόσο, πεπεισμένος ότι παρά της δυσκολίες η νέα κυβέρνηση θα τα καταφέρει τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό.

Ads

Οι δύο στόχοι που επιτεύχθηκαν στις ΗΠΑ

Σχολιάζοντας το ταξίδι του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνεδρίασης της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους δύο στόχους του ταξιδιού. Όπως είπε ο πρώτος στόχος ήταν η διεθνοποίηση της ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται μόνο τις ευρωπαϊκές της συμμαχίες αλλά και τις διεθνείς, καθώς το ζήτημα του χρέους είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. «Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν έναν κατάλληλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας αποδοτική τη συγκυρία.

Αναφέρθηκε επίσης στην αντιπολίτευση που όπως είπε δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν σιώπησε απέναντι σε αυτό το ζήτημα, και προανήγγειλε συνέχεια των δράσεων με ρεαλισμό και κατάλληλη προετοιμασία ριζοσπαστικών λύσεων. Το ζήτημα του χρέους, όπως είπε, είναι η απάντηση στον ανεπίλυτο γρίφο της προσέγγισης επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για τη στάση που κράτησε αναφορικά με το χρέος και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια. Είπε επίσης ότι αν η γαλάζια παράταξη επιμένει στη βιωσιμότητα του χρέους, καλύτερα να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα σιωπώντας.

Ο δεύτερος στόχος του ταξιδιού, είπε ο πρωθυπουργός, ότι ήταν «να ανοίξουμε από ελληνικής πλευράς και από μία ουμανιστική πλευρά το ζήτημα των προσφυγικών ροών». «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο, τις χώρες υποδοχής που χρειάζονται αλληλεγγύη και στήριξη αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη που οφείλει να κλείσει την πόρτα στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό», σημείωσε. Έκανε επίσης λόγο για μία Ευρώπη με δύο πρόσωπα, αυτό που έδειξαν τα νησιά μας που υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες και το άλλο αυτής της Ευρώπης που χτίζει τείχη. «Μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες των προσφυγικών ροών, οι πόλεμοι δηλαδή, μόνο τότε θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όχι μόνο Μνημόνιο, αλλά και όραμα

«Εχουμε μπροστά μας το δύσκολο έργο να υλοποιήσουμε την συμφωνία που πετύχαμε με την Ευρώπη, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση. Έχουμε μπροστά μας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, να βρούμε ισοδύναμα για να διασφαλίσουμε το συνταξιοδοτικό, να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ και να διασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρώτα από όλα όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση»,  είπε ο Αλέξης ΤΣίπρας, προκειμένου να μπει στο τραπέζι το ζήτημα τους χρέους.

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας «οφείλουμε να βάλουμε μπροστά το όραμα μας για να αναστρέψουμε την πορεία που έχει πάρει η χώρα». «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, να θεσμοθετήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία, να βάλουμε τέλος στην ασυδοσία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να βάλουμε τέλος σε διαφθορά και διαπλοκή, να στηρίξουμε το ΕΣΥ και την πρόνοια, να κάνουμε τομές στην παιδεία και να κάνουμε πραγματικότητα τη διοικητική μεταρρύθμιση. Βασικός μας στόχος είναι να βγούμε από την επιτροπεία και να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές, με ανάπτυξη που θα σέβεται την κοινωνία», συνέχισε.

«Ας μην ξεχνάμε ποτέ από ποιους εκλεχθήκαμε και ότι για αυτούς δουλεύουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε αναγκασμένοι στο πλαίσιο της συμφωνίας να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά θα το κάνουμε λέγοντας την αλήθεια και εξηγώντας στο λαό ότι θα το κάνουμε προστατεύοντας τους πιο αδύναμους», υπογράμμισε.

Η κυβερνητική οργάνωση

Αναφερόμενος στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους βουλευτές του προσοχή και έργο προκειμένου η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πρότυπο Δημοκρατίας. Όπως είπε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι το μάτι και το αυτί της κυβέρνησης στην κοινωνία, και  ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και των κινημάτων της και να αγωνίζεται με αυτά στις διεκδικήσεις τους. Προέτρεψε επίσης τους βουλευτές του να είναι παρόντες εκεί που κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι και η νεολαία για να ανατραπούν οι κατεστημένες λογικές που είναι ριζωμένες στην κοινωνία και δεν μπορούν να αλλάξουν απλά επειδή μία αριστερή κυβέρνηση έχει αναλάβει την εξουσία.  

«Ο στόχος μας παραμένει να ανοίξουμε τον δρόμο για μία Ελλάδα και μία Ευρώπη της κοινωνικής χειραφέτησης και της ισότητας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα