Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές του Ιουνίου, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σχολιάζοντας τις εσωτερικές αντιδράσεις για το περιεχόμενο μίας επικείμενης συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το κείμενο που θα προωθηθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει δεκτό και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εννοώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δε θα βάλει την υπογραφή του σε μία συμφωνία που θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Ads

Κοντά σε συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη του μήνα ή τις αρχές Ιουνίου. Όπως επανέλαβε, στη διαπραγμάτευση παραμένουν ακόμη ανοιχτά τέσσερα ζητήματα που αφορούν τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητήματα που αποτελούν και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις για τη συμφωνία

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η συμφωνία να μη γίνει δεκτή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πριν φτάσει στην ΚΟ θα πρέπει να έχει περάσει πρώτα από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο και πως ο πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί μια συμφωνία που να μην είναι έντιμη και που να μην κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Ads

Ως προς το αν η συμφωνία θα πάει απευθείας στη Βουλή, η πρώτα θα συζητηθεί στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι πρόκειται για ζήτημα των οργάνων του κόμματος. «Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την έκφραση άποψης από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Κανένα ζήτημα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου»

Το θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε σχέση με την έντονη δυσαρέσκεια της για την τοποθέτηση του του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ τέθηκε επίσης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει εκφραστεί αρνητικά και επικριτικά στην τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη, ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα, επομένως δεν τίθεται κάποια ζήτημα ως προς το δικαίωμα να λέει την άποψή της», σχολίασε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Εν όψει της σημερινής ακρόασης του προτεινόμενου δ.σ. της ΕΡΤ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν νομίζει «ότι θα υπάρχει αρνητική εισήγηση».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=JeW7mFtuCLM]

ΔΝΤ ή μισθοί και συντάξεις;

Σχετικά με το αν η χώρα θα καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. «Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, γι’ αυτό επιδιώκουμε άμεσα μία συμφωνία ώστε να δοθεί ανάσα και στην οικονομία», τόνισε.

Σχολιάζοντας δε τις κυβερνητικές δηλώσεις περί στάσης πληρωμών, σημείωσε ότι τα προβλήματα της ρευστότητας είναι γνωστά. «Εγώ λέω ότι στον βαθμό που είμαστε σε θέση να αποπληρώνουμε, θα αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», υπογράμμισε.

Περί capital control

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί capital controls, δηλαδή την επιβολή ελέγχου κίνησης τραπεζικών κεφαλαίων στο μοντέλο της Κύπρου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης όχι μόνο διευψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλά κατηγόρησε κι όσους διακινούν τέτοια σενάρια ότι τα χρησιμοποιούν με τρόπο «καθόλου μα καθόλου υπεύθυνο» ως τρόπο πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση.

«Για προβολή στα ΜΜΕ οι ερωτήσεις Βενιζέλου»

Αναφορικά με την τρίτη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση τη στιγμή αυτή και εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή μάλλον γίνεται για την προβολή στα ΜΜΕ.