Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική υπερψηφίστηκε επί της αρχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία κατ’ άρθρο.

Ads

Σημειώνεται πως  δεν συγκεντρώνονται οι 200 θετικοί ψήφοι για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την απλή αναλογική και η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.

Ο νέος εκλογικός νόμος με απλή αναλογική, που αν δεν ανατραπεί από την επόμενη Βουλή με 200 ψήφους θα εφαρμοστεί στην μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, υπερψηφίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), τους ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), την Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Η συζήτηση, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έγινε από διήμερη τριήμερη, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές για το ζήτημα της απλής αναλογικής. Κυβερνητικές πηγές εντάσσουν ξεκάθαρα πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στη «σφαίρα επιρροής Μητσοτάκη», καθώς στα δύο κόμματα χρεώνουν πως για λόγους εσωτερικών – και όχι μόνο – σκοπιμοτήτων επέλεξαν «να γίνουν ουρά της Νέας Δημοκρατίας».

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση: