Με απώλειες ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα μέτρα για την δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μετά την αποπομπή Σακελλαρίδη, εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος απουσίαζε από την ψηφοφορία κι εκτός ΑΝΕΛ ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ads

Επί της αρχής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και τα άρθρα εκτός από τα άρθρο 1 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα άρθρα 11 και 16 που τα ψήφισε το Ποτάμι και το άρθρο 18 που το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Συνολικά υπέρ ψήφισαν 153, ενώ απουσίασαν πολλοί βουλευτές τηςΝΔ που βρίσκονταν στην ομιλία Μεϊμαράκη. Οι βουλευτές απέστειλαν επιστολική ψήφο που δεν προσμετράται.

Οι απώλειες

Πρώτη απώλεια για την κυβέρνηση ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι απουσιάζει γιατί η συνείδηση του δεν του επιτρέπει να ψηφίσει τα μέτρα. Στην επιστολή που έστειλε ο βουλευτής της Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης υπογραμμίζει ότι «δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης» και ότι «θα συνεχίζω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα».

Ads

Η επιστολή:

image

Όπως ήταν αναμενόμενο και ο Νίκος Νικολόπουλος δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση γίνεται στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων που φέρνουν σύννεφα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σήμερα το πρωί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε από βουλευτής και παρέδωσε την έδρα του μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Είχαν προηγηθεί διαρροές στον Τύπο ότι δεν θα παρευρεθεί στην ψηφοφορία. 

Όλα όσα προηγήθηκαν

– Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα των 2+10 δις, σχολιάζοντας: «δεύτερη φορά αριστερά, αλλά πρώτη φορά βγαίνει σπίτι στο σφυρί».

Για ψέματα κατηγόρησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννήματα κατά την εισήγηση της στη συζήτηση για το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2+10 δις ευρώ.

– «Η Ελλάδα είναι όμηρος των κλισέ», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα «κλισέ του αριστερού λαϊκισμού απέναντι στα κλισέ του δεξιού λαϊκισμού».

«Απάτη ολκής» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί προστασίας της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κατά την εισήγηση του επί του νομοσχεδίου με τα πρόσθετα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δις.

– Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο της τάξης των 40 λεπτών ανά λίτρο εμφιαλωμένου κρασιού ως ισοδύναμο για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αποφασίστηκε τελικά η επιβάρυνση να διαμορφωθεί στα 20 λεπτά.

– Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα πρόσθετα προαπαιτούμενα μέτρα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά. Αφορμή ο Μαρξ και ο ΣΥΡΙΖΑ

– Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μειώνεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιτείνοντας ότι μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς που καλύπτει σχεδόν το 94% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη. Από την τροπολογία προκύπτει ότι επανέρχεται η απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από το καθεστώς ΦΠΑ

– Για «αμφισβήτηση της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία», έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στην αποπομπή Σακελλαρίδη. 

– Μήνυμα προς τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη έστειλε νωρίτερα η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μέσω του λογαριασμού της στο twitter. «Γαβριήλ, καταψήφισε, μην παραιτηθείς» τον καλεί. 

Και ο Πάνος Καμμένος ζητά την παραίτηση Νικολόπουλου. Μετά τις συνεχείς δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ ότι θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα για την δόση των 2+10 δισ. ευρώ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος τον κάλεσε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του. Όλα δείχνουν ότι εκείνος δεν προτίθεται να το κάνει. 

– Παρελθόν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί από σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Υπέβαλε την παραίτησή του και παράδωσε την έδρα του μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για ρωγμή στην κυβέρνηση, σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο, καθώς η έδρα δεν χάνεται για την κυβερνητική πλειοψηφία.