Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική σε ορίζονται τετραετίας ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των πολλών τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει να επιστρέψει την εξουσία στον λαό και να λογοδοτεί σε αυτόν και όχι σε ολιγαρχίες.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το σχέδιο για το νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ανέλυσε τα θετικά αλλά και τις δυσκολίες της συμφωνίας και τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελέι μεν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και η παράλληλη συγκρότηση ενός σχεδίου που θα κάνει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, ώστε στο τέλος της τετραετίας να είναι έτοιμη να απαλαγεί από τα Μνημόνια.

Βασικές οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απομείωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ σε κοινωνικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε μάχη στο μέτωπο των εργασιακών, των κόκκινων δανείων, του δημοσίου χαρακτήρα του τομέα ενέργειας αλλά και για τον χαρακτήρα που θα έχει το Ταμείο Αξιοποίησς της Δημόσιας Περιουσίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανακοίνωσε επίσης την αναστολή του μέτρου του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, προκειμένου μέχρι τότε να βρεθούν ισοδύναμα.

Ads

Η αυλαία των προγραμματικών δηλώσεων άνοιξε σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσει μια τριήμερη συζήτηση του Σώματος, η οποία κορυφώνεται την Τετάρτη με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=9xB86Jum0Hs]

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, και η ανάπτυξη είναι ο στόχος της νέας κυβέρνησης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας στόχος είναι να έχουν μπει οι βάσεις για μία Ελλάδα έτοιμη να βγει από τα μνημόνια, δυνατή και στα πόδια της. Δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτό θα είναι εφικτό από αυτή την κυβέρνηση, αν και ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα περίοδο που θα ακολουθήσει. «Μέσα στην επόμενη τετραετία έχουμε να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα προκειμένου να απαλλαγούμε από την επιτροπεία, αλλά και να κάνουμε τομές για την παραγωγική αναγέννηση της Ελλάδας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο κόντρα στον νεοφιλευθερισμό

Κάνοντας μία ανασκόπηση στο τι έχει πετύχει η σημερινή κυβέρνηση μέσω της συμφωνίας που επιτεύχθη με την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα σχετικά σταθερό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο μέχρι το 2019, έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit».

Η νέα συμφωνία αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της ανάπτυξης είπε ο πρωθυπουργός. Κι εξηγώντας τι σημαίνει ο όρος ανάπτυξη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε ότι στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο διαφορετικό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που δεν θα έχει σχέση με τις συντηρητικές οδούς που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα. Όπως είπε μέχρι τώρα η ανάπτυξη σήμαινε απορρύθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μοντέλο που απέτυχε παταγωδώς συρρικνώνοντας την οικονομία, εκτοξεύοντας την ανεργία και προκαλώντας αλυσιδωτές κοινωνικές αντιδράσεις.

«Απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει να ορθώσει την ανάπτυξη σε κοινωνικά ερείπια, εμείς θα βάλουμε τους ανθρώπους πάνω από όλα», τόνισε. «Έχουμε την ευθύνη να αποκαταστήσουμε, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, να εργαστούμε για μια κοινωνία ισότητας και ευημερίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προτείνει ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στην ενίσχυση και την προστασία του μισθού και της εργασίας, στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών, στην ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στην αξιοποίηση του υψηλών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας και στην βαθιά αλλαγή των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, ώστε να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, διευκρίνισε.

Οι τρεις οικονομικές προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο μέσα στους επόμενους 20 μήνες να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές.

«Για να πετύχουμε τον στόχο αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης, αν και γνωρίσουμε ότι σε πολλά σημεία περιέχει και επιβαρυντικά μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν με γνώμονα την προστασία της κοινωνίας και των κοινωνικών κατακτήσεων.

Με ορίζοντα τους επόμενους 20 μήνεςκαι για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

1. Η απομείωση του χρέους: Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με προτάσεις όπως η επιμήκυνση πληρωμών, η μείωση επιτοκίων και η μετατροπή τους σε σταθερά, η ρήτρα ανάπτυξης και μια  μακρά περίοδο χάριτος.

2. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος: Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρωθυπουργός είπε ότι για λόγους πολιτικούς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν καθώς δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά και γιατί δεν εκκαθαρίστηκαν οι διοικήσεις των όσων τις οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Δεσμεύτηκε επίσης για το ότι οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ, που δεν θα είναι διαπλεκόμενο και δεν θα έχει εξαρτήσεις.

3. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων: Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκροτήσει Ειδικό Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Τα ανοιχτά μέτωπα της συμφωνίας

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι στη συμφωνία υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία και δήλωσε αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη με σχέδιο και αντιπροτάσεις, ώστε το αποτέλεσμα να είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες, είπε:

1. Μάχη για τα κόκκινα δάνεια: Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και προανήγγειλε επιτάχυνση του νόμου Κατσέλη αλλά και αλλαγές στους τραπεζικούς κανονισμούς.

2. Μάχη για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας: Κύριος στόχος μας εδώ είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία, η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους.

3. Μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παρουσίαση ρεαλιστικού, εναλλακτικού σχεδίου που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

4. Μάχη για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας: Στην διαπραγμάτευση θα ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και θα εξασφαλιστούν οι όροι, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και να μην είναι εκποίηση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Γυρνώντας στην περίοδο της διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη. Αναγνώρισε ότι η συμφωνία έχει δύσκολα σημεία και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί αντίδοτο ή να αμβλυνθούν οι συνέπειες της.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έως την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεννόηση με τους θεσμούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να συνεισφέρει προτείνοντας ισοδύναμα και όταν οι βουλευτές αντέδρασαν από τα έδρανα της Βουλής, έκανε επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση που πάλεψε, όταν τόσο καιρό έκανε εκστρατεία υπέρ του «ναι» σε μία συμφωνία υπό οποιονδήποτε όρο.

Πώς θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

Παρουσιάζοντας το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κοινωνικό, φιλεργατικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Βασικός άξονας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση μία φορολογική μεταρρύθμιση για ένα σύστημα σταθερό, απλό και δίκαιο. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, θέτοντας ως στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα αυτά. Τόνισε επίσης το ρόλο που θα παίξει η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και ο αναπτυξιακός νόμος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία παρένθεση για να σταθεί στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών, που αποτέλεσε έντονο σημείο σύγκρουσης με τους δανειστές. Για να αμβλυνθούν τα όσα η συμφωνία προβλέπει για αυτούς ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε αξιοποίηση πόρων 20 δις ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015- 2021 ώστα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και επανακαθορισμό της φορολογικής έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα», ώστε να επανακαθοριστούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του κλάδου.

Ριζικές τομές στη Δημόσια Διοίκηση

«Αν το νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας, τότε η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τον ασθενή του ελληνικού κράτους. Στοίχημα είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης που θα είναι δημοκρατική, αδιάβλητη, αντι-γραφειοκρατική, δίπλα στον πολίτη και τεχνολογικά εξοπλισμένη, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πρόθεση αυτή θα έχει σίγουρα απέναντι της πολλά εμπόδια από κατεστημένες αντιλήψεις, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα το επιχειρήσει και θα πετύχει αποτελέσματα.

Τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εστιάσουν στην ελαχιστοποίηση της προσωπικής επαφής ώστε να αντιμετωπιστεί η μικρή διαφθορά,  στον εξορθολογισμό των οργανογραμμάτων των Υπουργείων, στην αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, στη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων. Αναφορικά με τους δημόσιους υπάλληλους ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης προσωπικού, Εθνικό Μητρώο για τα στελέχη υψηλών προσόντων και νέο σύστημα εσωτερικής ευέλικτης κινητικότητας.

Όσον αφορά την ψηφιακή πολιτική, προωθείται Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας. Επίσης απελευθέρωση ενός δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους για έργα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ καταρτίζεται και τριετές σχέδιο δράσης για τη βελτίωση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Δέσμευση η στήριξη του κοινωνικού κράτους

«Έχουμε ιστορικό καθήκον να αναστρέψουμε όχι μόνο την οικονομικά αλλά και την θεσμική και κοινωνική κρίση», είπε ο πρωθυπουργός. «Δέσμευση μας είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές», τόνισε.

Η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα καταρτίζει τον Πανελλαδικό Χάρτη Φτώχειας και καταρτίζει ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ για την κοινωνική προστασία, είπε ο πρωθυπουργός.

Τα άμεσα μέτρα που η κυβέρνηση υιοθετεί είναι η έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τριτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων, σχολικά γεύματα για τους μαθητές δημοτικών σχολείων και  άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες» και για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.

Άμεσες προσλήψεις γιατρών

Στον τομέα της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για 1.093 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ 2.500 θέσεις γιατρών και νοσηλευτών θα προκηρυχθούν μέσα στο 2016.  Δεσμεύτηκε επίσης για την  άμεση απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη, για την προαγωγή βασικής και κλινικής έρευνα στον τομέα του φαρμάκου και για την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Είπε επίσης ότι θα ανοίξουν θέσεις του ΕΟΕΠΥ για να μην φεύγουν οι επιστήμονες στο εξωτερικό και προανήγγειλε αξιολόγηση διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

«Μεγάλος στρατηγικός στόχος: Νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ως βασικός πυλώνας για το νέο δημόσιο σύστημα υπηρεσιών υγείας», είπε.

Θεσμική και οικονομική υποστήριξη της Παιδείας

Αναφερόμενος στον τομέα της Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε θεσμική και οικονομική υποστήριξη της έρευνας, μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκσυγχρονισμένη ειδική αγωγή και ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Τόνισε επίσης ότι στόχος είναι η ανάδειξη των ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε αυτά να αποτελέσουν πυρήνα της ανάπτυξης.

Νέα προγράμματα απασχόλησης για ανέργους

«Έχουμε ήδη  σχεδιάσει και θα υλοποιηθούν τους επόμενους 6 μήνες νέα προγράμματα απασχόλησης για συνολικά 100 χιλιάδες ανέργους», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. «Από τον Μάρτιο του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός μας προβλέπει την ένταξη επιπλέον 150 χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης», συμπλήρωσε. Σε ορίζοντα τετραετίας η κυβέρνηση σχεδιάζει προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων επιστημόνων, είπε επίσης

Το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό έπρεπε να αλλάξει με ή χωρίς συμφωνία

Ως προς το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μοντέλο της χώρας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν «είτε είχαμε, είτε όχι συμφωνία». Το ασφαλιστικό μας σύστημα παρά τις περικοπές αδυνατεί να είναι βιώσιμο, κυρίως λόγω των πολιτικών και των σκανδάλων όπως τα δομημένα ομόλογα και το PSI που προηγήθηκαν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρήσουμε το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να μην περικοπούν δραματικά οι επικουρικές συντάξεις. Προχωρούμε σε ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στις επόμενες γενεές», σημείωσε.

«Επιδιώκουμε ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα,  με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη και με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό θα γίνει με εξασφάλιση νέων πόρων, με καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, με αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με την πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΚΕΠ, με «σταθμούς εξυπηρέτησης μίας στάσης» για την ασφάλιση και την εργασία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και με τη στόχευση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε μεγαλοοφειλέτες μέσα από την αξιοποίηση της σχετικής λίστας των ασφαλιστικών ταμείων για την αύξηση των εσόδων τους.

«Σε αυτή την εθνική προσπάθεια επιθυμούμε η αντιπολίτευση να σταθεί αρωγός και να συμβάλλει δημιουργικά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καθαρός αέρας δικαίου θα διώξει την διαφθορά και την διαπλοκή

«Βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, Καμία μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Για αυτό όπως είπε στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ, να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία, να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την σύναψη των δημοσίων συμβάσεων αλλά και να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, να υποστηριχθεί η ελληνική δικαιοσύνη σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής, να ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης, να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και όλοι οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μια δεκαετία και να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναπνεύσει καθαρό αέρα ο λαός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα δώσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, για να πνεύσει καθαρός αέρας», συμπλήρωσε.

Το προσφυγικό κρίση μέσα στην κρίση

«Μπροστά μας έχουμε να διαχειριστούμε μία μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση, την προσφυγική», είπε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε «απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, απέναντι στη λογική που θέλει να μετατρέψει τα ευρωπαϊκά σύνορα σε πεδίο μάχης, εμείς πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία δεν είναι ουτοπίες αλλά μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη».

Βασική προτεραιότητα για το προσφυγικό είναι η δημιουργία των πέντε hotspots ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα προβλεπόμενα τακτικά κονδύλια, η ενιαιοποίηση των δομών του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν αρμοδιότητες συναφείς με την μετανάστευση και φυσικά και η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να πετύχουμε την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα

Η Ελλάδα οφείλει να αποτελεί πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Να προτείνει λύσεις για τα περιφερειακά προβλήματα με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, είεπ ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Μαζί με την κοινωνία για την κοινωνία

«Καμιά αλλαγή, καμία ρήξη με το παλαιό δεν θα γίνει εφικτή, δίχως τη συμμετοχή του λαού και της κοινωνίας. Ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του τις μεγάλες συγκρούσεις με ο κατεστημένο, με την ολιγαρχία. Δεσμεύομαι ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας θα ανοίξουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα για την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την αναγκαία αλλαγή του εκλογικού νόμου, για τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Άμεσα θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική», συνέχισε.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε κυβέρνηση όσων μας έστειλαν εδώ. Να είμαστε κυβέρνηση αυτών που θέλουν αλλαγές. Θέλουμε στο τέλος της ημέρας, να δίνουμε λογαριασμό μόνο σ’ αυτούς που μας έστειλαν εδώ και όχι στην οικονομική ελίτ και στις ολιγαρχίες. Δίνουμε λογαριασμό μόνο στον λαό. Θέλουμε να του επιστρέψουμε την εξουσία», ήταν το μήνυμα που έστειλε καταληκτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.