Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και την οικονομική κρίση, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Πιτέλα έτεινε επίσης χείρα συνεργασίας προς την ευρωπαϊκή Αριστερά, λέγοντας πως

Ads

Η Ελλάδα αξίζει το βραβείο Νόμπελ

Αναφερόμενος στον ρόλο που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει στην διαχείριση του προσφυγικού, ο Τζίνι Πιτέλα στάθηκε στους κατοίκους της Λέσβου λέγοντας πως δίνουν το παράδειγμα και ότι αξίζουν να λάβουν το βραβείο Νόμπελ.

«Τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε και στάθηκε σε τρεις αρχές, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους: Η αρχή αλληλεγγύης, ο καταμερισμός του βάρους και των υποχρεώσεων και ο σεβασμός των κανόνων.

Ads

Αναφερόμενος στη στάση της Αυστρίας, τόνισε ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και τη χαρακτήρισε λανθασμένη. «Ακόμα πιο λανθασμένη» χαρακτήρισε την άρνηση της ομάδας Βίζεγκραντ να συνεργαστεί για τις ποσοστώσεις στις μεταγκαταστάσεις. Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στην ομάδα των κλειστών συνόρων, την ομάδα Βίζεγκραντ, σημειώνοντας πως «χαιρόμαστε που η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία βρίσκονται στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι δυνατόν οι κανόνες να ισχύουν μόνο για μερικά μέλη αυτής της οικογένειας. Αλλιώς δεν υπάρχει οικογένεια».

Ο Τζιάνι Πιτέλα που ξεναγήθηκε το πρωί σε hotspots, είπε ότι διαπίστωσε πρόοδο κι τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην επιτρέψουμε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες αλλά και να σώσουμε τη συνοχή της ΕΕ.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες «να τιμωρήσουν τους εγωιστές», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να νικήσουν οι ξενόφοβοι» και στάθηκε στα 10.000 αγνοούμενα παιδιά προσφύγων, λέγοντας πως όποιος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για το προσφυγικό θα πρέπει να έχει κυρώσεις.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=Pysika2AyBI]

Ο δρόμος είναι η συνεργασία

Αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομίας, ο κ. Πιτέλα τόνισε ότι ο χρόνος της αβεβαιότητας τελείωσε και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν από το καθολικό Πάσχα και κάλεσε το ΔΝΤ «να μην παρεμποδίσει τα πράγματα».

Ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών έτεινε μάλιστα χείρα συνεργασίας στην ευρωπαϊκή Αριστερά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα».

«Βρίσκομαι εδώ για να πω στον Αλέξη και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συνεργαστούμε» συμπλήρωσε. «Αυτό δεν ζητήθηκε και δεν είναι δική μου δουλειά να το αποφασίσω» συνέχισε, ωστόσο εκτίμησε ότι από κοινού οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού μπορούν ωστόσο να συνεργαστούν προς όφελος της Ε.Ε.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=TXzyiPkQgBI]

Τσίπρας: Σε νευρική κρίση η Ευρώπη

Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Αλλά, όπως είπε βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ . Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός  και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ .