Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός και φυσικά στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι διαφορετικό από την αγροτική πολιτική. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, όπως προσαρμόζονται και οι αγρότες στις καιρικές συνθήκες», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Ads

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ο εξορθρολογισμός και η ενίσχυση του αγροτικού τομέα, που μπορεί να εξελιχθεί σε κινητήρα για την ανάπτυξη.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός επεισήμανε ότι η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες θα είναι στο 50% ενώ, όπως είπε,  έχει ήδη ζητηθεί οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο 50%.

«Θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο 50%» είπε και πρόσθεσε: «Θα προστατεύσουμε τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, θέλουμε να τους κρατήσουμε στα χωράφια τους».

Ads

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας» τονίζοντας ότι «στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προϊόν υψηλής ποιότητας». Όσον αφορά στους νέους αγρότες, θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί επιπλέον μείωση κατά 30% στον φορολογικό συντελεστή και στην προκαταβολή του φόρου.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις εκτός του πλαισίου διαπραγμάτευσης:

  • θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.
  • άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών.
  • αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.
  • εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων
  • ενίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.
  • Αναφέρθηκε επίσης στο αγροτικό πρόγραμμα έως το 2020 με αξιοποίηση τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.

«Στόχος είναι να εκχωρήσουμε πόρους και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30%, των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του», συνέχισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα «όπλα» αυτού του προγράμματος: Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση.

«Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, παρακολούθηση, ικανότητες και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες. Θα προσπαθήσουμε για όλα τα άλλα, όμως η πολιτική μας βούληση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε τη συνέργεια των αγροτών: «Τώρα είναι η ώρα της σποράς. Θα έρθει και η περίοδος του θερισμού» κατέληξε.

Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας, είπε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις». Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιστάθμιση αυτών των πολιτικών με αντίρροπα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ειδικά στους αγρότες και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας» όπως τόνισε.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, όπως προσαρμόζονται και οι αγρότες στις καιρικές συνθήκες» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε δρόμους ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν και να κάνουμε το παν για να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, για να εξασφαλίσουν όλες οι κοινωνικές ομάδες τα εισοδήματά τους, μέσω αναδιανομής του εισοδήματος όμως».

«Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης συμφωνίας με τους θεσμούς, που έγιναν τέσσερις από τρεις, και θα επιδιώξουμε να γίνουν περισσότεροι.

Η συμφωνία ελπίζουμε ότι θα δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα, αν και αυτό θα συντελεστεί και με τις πολιτικές διεργασίες.

Αυτή η συμφωνία όμως έχει και αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε και προσπαθούμε να τις αντισταθμίσουμε με αντίρροπα μέτρα.

Δεν πρόκειται να περιοριστούμε στα στενά όρια, δεν σταματάμε την διαπραγμάτευση και μετά τη συμφωνία για να πετύχουμε δίκαιη κατανομή των βαρών βάσει χρονοδιαγράμματος.

Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που βρίσκομαι εδώ, για να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στους αγρότες.

Επανακαθορίζουμε σήμερα τις προτεραιότητές μας και θέτουμε σε εφαρμογή τον εξορθρολογισμό και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, που μπορεί να εξελιχθεί σε κινητήρα για την ανάπτυξη.

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα αναταξης της ελληνικής οικονομίας και του νέου μοντέλου.

Βασική φιλοσοφία μας είναι να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους αγρότες, εξαγγέλλοντας όσα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Στη σύσκεψη μετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης -ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης– καθώς και οι δύο γενικοί γραμματείς Δημήτρης Γελαλής και Χαράλαμπος Κασίμης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής, η στρατηγική ανάπτυξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας, τα άμεσα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας, είπε προς τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις».

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους.

Διαβάστε επίσης:

«Ξαναζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα