Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Φυσικά και έδωσα προσωπικά εντολή στον Βαρουφάκη να σχηματίσει ομάδα που θα επεξεργαζόταν σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ads

«Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα. Αυτό για εσάς είναι ένδειξη, το ότι έδωσα εντολή επεξεργασίας ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την άμυνα της χώρας, ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη; Λυπάμαι αλλά είναι εξόφθαλμη η πολιτική σκοπιμότητα των επιχειρημάτων σας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για το λεγόμενο Plan B Βαρουφάκη. 

«Όταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.  Στη συνέχεια τόνισε: «η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ούτε επεξεργάστηκε ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο. Είχαμε σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και οφείλαμε να το έχουμε».

Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να εγκαλεί την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν προετοιμαζόταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είναι σαν μια χώρα να είναι σε πόλεμο και να κατηγορείται το επιτελείο ότι σχεδίαζε τη διάταξη της άμυνας» συνέχισε ο πρωθυπουργός και είπε προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά: «αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας ότι δεν προετοιμάστηκαν ποτέ για τίποτα, δεν διαπραγματεύτηκαν και έκαναν τα μνημόνια ιδεολογία τους.

Ads

Στη συνέχεια απάντησε στα περί σκανδάλου στην υπόθεση Βαρουφάκη: «την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων να ψάξετε πρώτα στο κόμμα σας και στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αυτής της κυβέρνησης. Όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα». 

«Να ψάξετε λοιπόν, αν θέλετε για σκάνδαλα, στις υποθέσεις των υποβρυχίων, στην υπόθεση της συγκάλυψης και της απόκρυψης της λίστας Λαγκάρντ, στην υπόθεση της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην υπόθεση του PSI που στοίχισε 25 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία» πρόσθεσε. 

Γεννηματά: Γιατί καταστρώσατε το σχέδιο εν κρυπτώ;

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, αναπτύσσοντας την ερώτησή της έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του Γιάνη Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το grexit στην αυλή» της χώρας. 

Στη δευτερολογία είπε προς τον πρωθυπουργό: «Αν πράγματι η εντολή σας ήταν να υπάρξει ένα αμυντικό σχέδιο και ήταν μια πράξη ευθύνης, τότε γιατί έγινε εν κρυπτώ; Γιατί προσπάθησε ο κ. Βαρουφάκης να πλήξει την αξιοπιστία των ανθρώπων που διοικούν την τράπεζα της Ελλάδας και τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων;». 

«Αν λοιπόν η εντολή σας ήταν αυτή γιατί με εθνική περηφάνια ο κ. Βαρουφάκης όταν ρωτήθηκε στην τηλεδιάσκεψη δεν ανέφερε ότι με την εντολή σας κάνει αυτό το σχέδιο και δεν έχει κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθεί, αλλά απάντησε ότι αν αυτά δουν το φως της δημοσιότητας θα τα διαψεύσει; Είναι προφανές ότι υπήρχε εξ αρχής ένα plan b. Το ερώτημα είναι εσείς που στέκεστε; Εξακολουθείτε να στέκεστε σε δύο βάρκες;» πρόσθεσε. 

Τσίπρας: Δεν μπορείτε να κατηγορείτε το Βαρουφάκη για λαμόγιο

Ο Αλέξης Τσίπρας  απάντησε σε οξύ τόνο. «Μας κατηγορείτε ότι είχαμε μυστικό σχέδιο. Τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε;» και σημείωσε ότι «αν είμαστε συνωμότες, με το 61% του δημοψηφίσματος, γιατί δεν βγάλαμε τη χώρα από το ευρώ; Είναι σαχλαμάρες όλα αυτά» υποστήριξε. 

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι’ αυτά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

image
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σήμερα στη Βουλή

«Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός των οικονομικών, κυρία Γεννηματά, την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου! Και ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά δεν είχε αφορολόγητα – όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά – αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας και ευτυχώς η δικαιοσύνη κινείται και έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ» κατέληξε.