«Προεκλογική ομιλία» έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει του ελληνικού δημοψηφίσματος της Κυριακής. Με φόντο μια μίξη της ευρωπαϊκής και της ελληνικής σημαίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πραγματοποίησε ωμή παρέμβαση προς τον ελληνικό λαό καλώντας τον να ψηφίσει «ναι» στην κάλπη, ανεξαρτήτως του ερωτήματος που θα τεθεί, γιατί το «όχι» στην κάλπη θα σημαίνει «όχι» στην Ευρώπη. «Συμβούλευσε» επίσης τους Έλληνες να «μην αυτοκτονήσουν επειδή φοβούνται να πεθάνουν». 

Ads

«Δεν μπλοφάρουμε», υποστήριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αρχή της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το ελληνικό ζήτημα. «Ποτέ δεν δώσαμε τελεσίγραφο», είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να «καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές». Δήλωσε μάλιστα «θλιμμένος» και «προδομένος» από τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι δεν του αξίζει η κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα. 

«Προσπάθησα να κάνω τα πάντα. Δεν αξίζουμε τέτοιες επικρίσεις, ούτε εγώ ούτε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι έκανε ό,τι μπορούσε, για να προσαρμοστούν οι εργασίες στις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης και μαζί με τον Ντάισελμπλουμ μετέφερε τη συζήτηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο κι όχι σε επίπεδο ανώνυμων τεχνοκρατών.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ακόμη ότι στο πακέτο που προτείνει η Κομισιόν «δεν υπάρχουν παγίδες και κανείς δεν επιτρέπεται να μιλάει γι’ αυτό», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται για ένα πακέτο χαζής λιτότητας», αλλά «προτείνει έναν ξεκάθαρο δρόμο προς τα μπρος, με ξεκάθαρους δημοσιονομικούς στόχους και το χρόνο για να μπορέσει η κυβέρνηση να τους πετύχει».  
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ακόμη ότι στην τελευταία πρόταση των θεσμών δεν περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά ότι αντίθετα πρόκειται για ένα πρόγραμμα «απαιτητικό και δίκαιο πακέτο». Δήλωσε δε, ότι είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει για ελάφρυνση χρέους από το φθινόπωρο. Στη συνέχεια είπε ότι η πόρτα για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει νέα πρόταση, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται ήδη οι τελευταίες προτάσεις. 

Στη συνέχεια κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να πει την αλήθεια στον λαό χωρίς να υπεραπλουστεύει το ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής» και ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα όποια κι αν είναι η ερώτηση, «γιατί αυτή μπορεί και να αλλάξει». «Ένα ‘όχι’ θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει ‘όχι’ στην Ευρώπη» πρόσθεσε και κατόπιν μας «συμβούλευσε» να μην αυτοκτονήσουμε επειδή φοβόμαστε να πεθάνουμε».