Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ έβαλέ τέλος στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης δηλώνοντας «ασφαλής» με τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Υπογράμμισε ωστόσο, πως πρόθεσή του είναι να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις για τα μεγάλα ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας.

Ads

Τη συνέντευξη συντόνισε ο Πάνος Χαρίτος και ερωτήσεις έκαναν οι Βούλα Κεχαγιά, Βασίλης Σκουρής και Γιώργος Κουβαράς.

Η συνέντευξη:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=giO-6xP9Qb8]

Ads
[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=bh7grioQ5cY]

Θα διαψευστούν όσοι επαναφέρουν το Grexit

Με μία ερώτηση του Πάνου Χαρίτου για το δημοσίευμα της Die Welt που παρουσίαζε την Ελλάδα ως ακυβέρνητο καράβι ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ. «Η χώρα μας όχι μόνο πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά προχωράει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αν κάποιοι θέλουν από το παράθυρο να επαναφέρουν το Grexit, θα διαψευστούν.

image

Χρειαζόμαστε κουλτούρα διαλόγου

Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε οι πολιτικοί αρχηγοί να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας -όπως π.χ. το προσφυγικό και το ασφαλιστικό – είπε , σχολιάζοντας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει κουλτούρα διαλόγου.

Όταν η Βούλα Κεχαγιά τον ρώτησε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση σε ζητήματα συναίνεσης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν ζήτησε από κανέναν να συγκυβερνήσει με την κυβέρνηση αλλά να συζητήσουν και να βρεθεί μία κοινή γραμμή πλεύσης για τα κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα.

Επέρριψε δε ευθύνες στη ΝΔ και τα εσωκομματικά της για το ναυάγιο του διαλόγου.

image

Νιώθω ασφαλής με τους 153 βουλευτές

Αναφορικά με τη συζήτηση περί ευρύτερης συναίνεσης που ίσως θα έφερνε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι νιώθει ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Υπενθύμισε άλλωστε, πως πολλές κυβερνήσεις πορεύτηκαν με 151 βουλευτές, και πως το ζήτημα είναι να έχεις τη στήριξη όχι βουλευτών, αλλά της κοινωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση 4ετίας, η οποία θα βάλει τις βάσεις για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. «Σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα δεν αρκεί το 35% για να τα αλλάξεις όλα. Θα ήμουν πολύ ευτυχής για τα μεγάλα ζητήματα να υπάρξουν μεγάλες συναινέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Βασίλη Λεβέντη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τον εκτιμά καταρχήν, γιατί είναι άνθρωπος που έχει χιούμορ. Είπε ότι τα 9 σημεία που του έχει καταθέσει περιέχουν και κάποιες καλές προτάσεις και ξεκαθάρισε ότι έχει τη διάθεση να συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να συζητήσει προτάσεις τους. «Εμείς δεν συνδιαλεγόμαστε με κανέναν για να λάβουμε στήριξη», είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν είναι ρυθμιστής της πολιτικής ζωής.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διαφοροποίησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα ζητήματα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σίγουρος για τα στελέχη του, γιατί όπως είπε πήγαμε σε εκλογές μετά από μία δύσκολη διαδικασία, με τους υποψήφιους να ξέρουν τις προτάσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι κι αν κάποιος διαφωνούσε δεν θα έπρεπε να κατέβει στην εκλογική μάχη. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο του να χαθεί ατύπως η δεδηλωμένη της κυβέρνησης, είπε ότι η εποχή της μεγάλης πολιτικής αστάθειας, έχει τελειώσει.

Αναφορικά με την διαφοροποίηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας πως δεν θα ήθελε να απαντήσει για την πολιτική ευαισθησία που τον έκανε να εγκαταλείψει την ενεργή πολιτική δράση.

image

Δεν είμαι Χρυσός Οδηγός αλλά πρωθυπουργός

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την μεγάλη διαπλοκή που καταγγέλλεται αόριστα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ο Χρυσός Οδηγός για να δίνει ονόματα, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας που πρέπει να βάλει κανόνες για μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα. «Θα πληρώσετε όπως πληρώνουν όλοι οι άλλοι», ήταν το μήνυμα που ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε για τα ονόματα που κρύβονται πίσω από την διαπλοκή.

«Σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες, και τα πολιτικά κόμματα όπως και όλοι θα πρέπει να τους υπηρετήσουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας για παράδειγμα το νόμο για τις άδειες των καναλιών και τονίζοντας παράλληλα πως δεν αποτελεί έναν εκδικητικό νόμο για τα μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός είπε ανοιχτά ότι αν η αντιπολίτευση δεν προτείνει μέλη για το σχηματισμό νέου ΔΣ του ΕΣΡ και παρακωλύσει τη διαδικασία, η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να λύσει το πρόβλημα.

image

Οι προεκλογικές υποσχέσεις

Σε ερώτηση για τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προ μνημόνιου, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «ανεβήκαμε ένα βουνό με μεγάλες παγίδες και αποφασίσαμε να αλλάξουμε διαδρομή, συνεχίζοντας την πορεία προς την κορυφή από έναν πιο βατό δρόμο». «Δεν μπορούσαμε να γίνουμε ήρωες για μία βραδιά», σημείωσε, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα μας βγάλουν από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

Αναφορικά με τις κατηγορίες περί φορο-λαίλαπας μίλησε για μία προσπάθεια να διαλυθεί η ψυχολογία του κόσμου μέσω εντυπώσεων – πράγμα που έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία – ενώ ο φετινός προϋπολογισμός ενέχει πολύ μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή από τους προηγούμενους. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης μας έστησαν ενέδρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πιστωτική ασφυξία που οδηγήθηκε η χώρα, στραγγαλίζοντας την ελληνική οικονομία.

image

«Δεσμεύομαι ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις»

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, είπε ότι βεβαίως και αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. «Είστε με τους συνταξιούχους ή με τους άνεργους», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε με την κοινωνία η οποία πρέπει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια», απάντησε. Όπως υπενθύμισε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ήδη 11 περικοπές συντάξεων, για αυτό χρειάζεται μία συνολική μεταρρύθμιση  καθώς αν και έχουν γίνει οι περικοπές αυτό δεν είχε αντίκρισμα στην οικονομία γιατί μειώθηκε το ΑΕΠ, λόγω ανεργίας, μαύρης εργασία, δημογραφικού, κτλ.

«Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ό,τι αφορά την κάλυψη του 0,4%», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι υπάρχουν ισοδύναμα, όπως π.χ. μία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αρκεί να μην υπάρχει ένα όχι σε όλα από την αντιπολίτευση την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόταση από πλευράς της. Δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις, γιατί από αυτές ζουν και τα παιδιά των συνταξιούχων, υπενθύμισε.

«Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι το νέο ασφαλιστικό δεν θα περιλαμβάνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις;», ερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για να απαντήσει πως ναι. Σε περίπτωση που οι δανειστές δεν συμφωνήσουν, απάντησε ότι σε πολλά δεν συμφωνούν, αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί μία δυναμική διαδικασία.

image

Όμορος χώρος η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία

«Οι δανειστές είναι στο καραβάνι ή στα σκυλιά», τον ρώτησε στη συνέχεια ο Γιώργος Κουβαράς προκειμένου να σκιαγραφήσει τη σχέση της κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας. «Δανειστής είναι και ο Ολάντ, δανειστής είναι και ο Σόιμπλε», απάντησε με νόημα ο πρωθυπουργός. Ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια από τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία αποτελεί όπως είπε όμορο χώρο, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αναζητά κανείς συμμαχίες σε μια διαδικασία των 28 στην Ε.Ε. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ το χαρακτήρισε «προσκολλημένο στο να στηρίζει τη Δεξιά». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και έδειξε ως παράδειγμα τις εκλογές που έγιναν στην Πορτογαλία, αλλά και  αυτές που θα διεξαχθούν στην Ισπανία. Πάντως, προέβλεψε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν σύντομα.

image

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης της λιτότητας με «αιτία» το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι αυτό το ζήτημα αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης κι ότι μία τέτοια «ανταλλαγή» έχει τεθεί επίσημα πρώτα από όλα από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα και προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας την επόμενη χρονιά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Για το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, είπε ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις έντονες ροές. Η χώρα μας έχει κάνει αιτήματα στη Frontex για προσωπικό και διασωστικά μέσα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει επαρκής ανταπόκριση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Ως παράδειγμα έδωσε το γεγονός ότι οι δράστες του μακελειού του Παρισιού είχαν ταυτοποιηθεί από την Ελλάδα, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες από τις οποίες πέρασαν. Τόνισε επίσης, ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και αποκτά ιδιαίτερη αξία για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία αναφορικά με το προσφυγικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε αν Ευρώπη αλλά και ελληνικοί κύκλοι ζητούν η χώρα να κάνει επαναπροωθήσεις -όπως κάποτε στο Φαρμακονήσι- και να πνίγει παιδιά στο Αιγαίο. Τόνισε ότι, όταν άνθρωποι κινδυνεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, οφείλουμε βάσει των διεθνών κανόνων να τους προσφέρουμε βοήθεια.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, σχολίασε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους μην ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το ευρωπαϊκό όραμα έχει προοπτική όταν η Ευρώπη έχει ελεύθερη διακίνηση όχι μόνο κεφαλαίων αλλά και ανθρώπων. Αν αρχίσουν να χτίζονται τείχη, η Ευρώπη θα καταρρεύσει, είπε χαρακτηριστικά.

image

Εκτός το ΔΝΤ από το πρόγραμμα;

Τέλος, μετά την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία και χρηματοδοτικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με αυτό.