Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό, μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ads

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής τόνισε πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να προχωρήσει αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει, καθώς δεν είναι βιώσιμο. Κάλεσε την αντιπολίτευση, που μέχρι σήμερα είχε προχωρήσει σε έντεκα διαδοχικές μειώσεις συντάξεων και λεηλάτησε τα προηγούμενα χρόνια τα αποθεματικά των ταμείων, να πάρει επιτέλους θέση, να εκφράσει μια πρόταση και να σταματήσει το κρυφτούλι, τις υπεκφυγές, τη δημαγωγία και την παραπληροφόρηση.

«Δεχόμαστε την κριτική και θέλουμε όπου υπάρχουν λάθη να τα διορθώσουμε, αλλά με πραγματικά στοιχεία, όχι με παραπληροφόρηση», τόνισε και κάλεσε τις κοινωνικές ομάδες σε διάλογο, ιδιαίτερα τους αγρότες που αρνούνται – μέχρι σήμερα – τη συνάντηση. «Για πρώτη φορά το αίτημά τους για διάλογο με τον Πρωθυπουργό τους δίνεται εξ αρχής και κάποιοι το αρνούνται», σημείωσε. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ανέφερε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις «αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα στο ασφαλιστικό, συντηρώντας ένα στρεβλό σύστημα με προνόμια που ευνοούσε τους λίγους και αντανακλούσε τις πολιτικές σκοπιμότητες και είχε λάθος κίνητρα». «Η αλήθεια είναι ότι κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαμε ή δεν θέλαμε να δούμε το πρόβλημα που ερχόταν» είπε, ωστόσο στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατηγορώντας τους πως «είναι η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολίτευσης» και έχει «πλήρη ευθύνη για το ασφαλιστικό». Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ιδιωτική ασφάλιση, μείωση μισθών του δημόσιου τομέα, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών. 

Την απόδοση ποινικών ευθυνών σε «εκείνους που διέλυσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία» ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι». Ακόμη ο Πάνος Καμμένος πρότεινε τη θέσπιση ενός φόρου επί τρων τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το Ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες και κάλεσε τον Γ. Κατρούγκαλο να εξετάσει την πρότασή του.

Η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στην τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως οι προτάσεις της δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν οδηγούν σε λύση του του ασφαλιστικού αλλά στη φτωχοποίηση των Ελλήνων.

«Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό που δεν θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση που δεν θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που δεν άγγιξε στο ελάχιστο η συγκυβέρνηση σας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό. 

«Το ασφαλιστικό υπήρξε για την Ελλάδα ένα φαγοπότι», επισήμανε στην ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμένει προσηλωμένη στο παλιό και δεν μπορεί να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές, ενώ την κάλεσε να φέρει μια τροπολογία με την οποία καταργούνται οι στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία.

Με το νέο ασφαλιστικό στόχος μας είναι «να μοιράσουμε δικαιότερα μια μικρότερη πίτα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων για το οποίο η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως χτίζει κομματικό κράτος. «Κύριε Μητσοτάκη έχω το ένα τρίτο των μετακλητών υπαλλήλων που είχατε στο γραφείο σας», τόνισε, καταγγέλλοντας τον «λαϊκισμό των αντιλαϊκιστών».

Αντιπαράθεση Κατρούγκαλου – Βρούτση

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η αναδιανομή που προωθεί το νέο ασφαλιστικό δεν είναι «ταξικό μίσος», όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος ειδικότερα στην άποψη ότι έως το 2014 το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδοτική δαπάνη έφθανε το 17% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 8% και στο 9% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει νέα μέτρα.

Σε μια ομιλία που προκάλεσε χάος στη Βουλή, με διαλόγους με βουλευτές, αντιπαραθέσεις, γέλια και παρατηρήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής να μην απευθύνει συνεχώς ερωτήματα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε μεταξύ άλλων το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς «οι ξένοι θέλουν πολιτική σταθερότητα και δεν πρόκειται να μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα αν δεν δουν μεγάλο συνασπισμό κομμάτων».