Η πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα με προορισμό το Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. 

Ads

Λίγο μετά τις 07:00 επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο οι πρώτες εξι οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, τους πρόσφυγες συνόδεψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν. Στην εκδήλωση στο αεροδρόμιο παρευρέθηκαν επίσης, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής Υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας.

image

Ads

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». «Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία σημαντική. Ξεκινά η διαδικασία της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που έχουν έρθει από τη Συρία και το Ιράκ διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, περνώντας δια πυρός και σιδήρου και σήμερα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

image

image

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στα μέλη των οικογενειών των προσφύγων που αναχώρησαν δήλωσε «ευτυχής» που είδε το χαμόγελο στα πρόσωπα αυτών των παιδιών. «Αισθανόμαστε αγαλλίαση ψυχης ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη τα χαμόγελα αυτά να πολλαπλασιαστούν (…) και να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους και ταυτόχρονα τον ίδιο μας το πολιτισμό», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως είναι «κοινή μας ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν θέλουμε να ζουμε σε μία Ευρώπη που υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα», προσθέτοντας πως αν αρχίχουμε να ξανασηκώνουμε τείχη τότε η ελπίδα και το ευρωπαϊκό όραμα θα σβήσει». «Έχουμε κοινή ευθύνη να μη σβήσει», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί με συντεταγμένο τρόπο η διαδικασία της οργανωμένης μετεγκατάστασης προσφύγων.

Σημείωσε τέλος ότι η χώρα μας δεν είναι η πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. «Η πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία γι’ αυτό η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η διαδικασίας της μετεγκατάστασης να ξεκινά από τις τουρκικές αρχές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο των προσφύγων στη θάλασσα του Αιγαίου», είπε.

«Συγκινημένος και χαρούμενος» για την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ε.Ε. δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η σημερινή τελετή στέλνει πολλαπλά μηνύματα ενώ σηματοδοτεί για τις οικογένειες που αναχώρησαν «το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές των αξιών πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη, συνέχισε ο Επίτροπος, ενώ χαρακτήρισε ανησυχητική την εμφάνιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. «Κάποιες χώρες φέρνουν πίσω κακές αναμνήσεις από το παρελθόν», είπε για να προσθέσει ότι η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες, τοίχους και συρματοπλέγματα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της Ε.Ε..

image

image

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». «Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη» τόνισε ο κ. Ασελμπορν και προειδοποίησε ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή διαδικασία θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

image

image

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Το πρόγραμμα του Μάρτιν Σουλτς

Αργότερα στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Στις 10:30 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς. Μετά το τέλος της συνάντησης θα γίνουν κοινές δηλώσεις. 

Στις 11:30 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα θα επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμή των εθελοντών.

Στις 12:30 ο Μάρτιν Σουλτς θα μεταβεί στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Ιωάννη Μουζάλα.