«Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, τότε δεν θα έκανα τις δηλώσεις αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοικτά χαρτιά». Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Ads

«Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να βρει εκείνη τα ισοδύναμα μέτρα, τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε μια αντιδημοκρατική τακτική και να αποφασίσουμε ότι δεν θα γίνονται εκλογές στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα», επισήμανε σε έντονο ύφος κ. Τσίπρας, απαντώντας στις αιτιάσεις που άκουσε νωρίτερα απο ευρωβουλευτές.

Και συνέχισε: «Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Όταν ζητάμε να απομειώσουμε το χρέος μας, το ζητάμε για να υπάρξει η δυνατότητα να επιστρέψουμε τα χρωστούμενα, δίχως να μπαίνουμε και σε νέους δανεισμούς».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στον επικεφαλής του Μανφρεντ Βέμπερ, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ψεύδεται, όταν λέει πως επιδιώκει λύση: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε κ. Βέμπερ ότι η χώρα σας έτυχε της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης το 1953, όταν ύστερα από δύο καταστροφικούς πολέμους, σας απομείωσε το χρέος κατά 60%, με τη Συνθήκη του Λονδίνου».

Ads

Κάνοντας αναφορά στις αιτιάσεις μερίδας ευρωβουλευτών περί επικείμενης ελληνικής τραγωδίας, ο πρωθυπουργός θύμισε στο Σώμα των ευρωβουλευτών τη ρήση του Σοφοκλή στην «Αντιγόνη»: «Ο υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων».

«Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά μια αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Δεν πάμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα μέσα στην Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Δεν είμαι από τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι για την κατάσταση στη χώρα μου φταίνει οι ‘κακοί ξένοι’. Η διαφθορά, η διαπλοκή και το πελατειακό κράτος όξυναν το πρόβλημα. Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του Μνημονίου δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ούτε αντιμετώπισε το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’ (τράπεζες, πολιτικό κατεστημένο, μιντιακοί ολιγάρχες). Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε να γίνουν αυτές μεταρρυθμίσεις, αυτή είναι η αλήθεια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής και των καρτέλ, η αναδιαμόρφωση του μιντιακού τοπίου αποτελούν βασικές προτεραιότητες για εμάς».

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν σκοπό να επιβαρύνουν τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Άλλωστε τα χρήματα που δόθηκαν στη χώρα δεν κατέληξαν ποτέ στους πολίτες, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση δανείων. Έχουμε να λάβουμε χρήματα ως χώρα από την Ευρώπη από τον Αύγουστο του 2014. Ένα πρόγραμμα δεν φτάνει να είναι ορθό για να εφαρμοστεί, θα πρέπει να είναι και βιώσιμο και να τυγχάνει της κοινωνικής συναίνεσης για την υλοποίησή του».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που διεκδικεί η Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα περιέχει μεταρρυθμίσεις – κανείς δεν τις αρνείται – αλλά που θα μεταφέρει τα βάρη σε εκείνους που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Ζητάμε ανακατανομή των βαρών και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εάν δεν βάλουμε στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση».

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού, αλλά να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα. Η πρότασή μας κατατέθηκε ήδη στο Eurogroup, σήμερα στέλνουμε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και ελπίζουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και μια αναδρομή στην κρίση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε μια εκπληκτική προσπάθεια απέναντι σε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας». «Η πατρίδα μου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «έχει μετατραπεί τα πέντε τελευταία χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία εκτοξεύτηκε, το ίδιο και η φτώχεια αλλά και το δημόσιο χρέος».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, χαρακτήρισε ως «γενναία» την επιλογή του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως «δεν αποτελεί εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποιήσης». «Η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες επιβίωση στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε: «Ο λαός μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, χωρίς, όμως, να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Στη συζήτηση, στην οποία προήδρευε ο Μάρτιν Σούλτς, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο: